Migranti k nám přijdou, ale nesmíme to dělat jako Merkelová, varuje prezident Hanák

12.06.2017 19:16

Proti moderátorce Světlaně Witowské usedl v pondělním Interview ČT24 prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který s prezidentem Milošem Zemanem vyjel do Vietnamu a do Kazachstánu. Před kamerami popsal, jak se ve Vietnamu podniká. Nevynechal však ani téma migrace. Migranti k nám prý prostě přijdou. To je podle Hanáka hotová věc. Jen si musíme dát pozor, abychom to nedělali jako německá kancléřka Angela Merkelová.

Migranti k nám přijdou, ale nesmíme to dělat jako Merkelová, varuje prezident Hanák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

„Komunistický Vietnam je pro nás nesmírně těžké teritorium, ale pro nás velmi perspektivní,“ uvedl Hanák hned na úvod. Česká republika prý dobře zvládá energetický sektor, ale „překvapivě se nám podařilo prorazit i v potravinářském průmyslu, především pokud jde o vína, a to je velký úspěch, protože Vietnam bere vína tradičně z Francie kvůli historickým vazbám, protože je to bývalá francouzská kolonie“. Fakt, že ve Vietnamu vládnou komunisté, prý není nikde zvlášť vidět. „Není to vidět, opravdu ne,“ pochvaloval si Hanák. Ale co je problém ve Vietnamu, to je získat z Vietnamu peníze. „To je obrovský problém, na který naše podnikatele upozorňujeme,“ varoval host.

Kvóty na uprchlíky? Hloupost

Jeden velký problém má ale i Česko. Má velký nedostatek pracovní síly. Čeští chlapi se podle Hanáka asi moc málo prosazují. „Migrace bude, ať se nám to líbí, nebo ne,“ prohlásil bez obalu. Potřebujeme prý asi 170 tisíc nových zaměstnanců. Hanák je přitom nakloněn tomu, abychom přijímali migranty z východní Evropy a z bývalé Jugoslávie. Lidé z jiných zemí by ale nešli pracovat, nýbrž čerpat sociální dávky. „Paní Merkelová je zvala a teď na to doplácí,“ udeřil Hanák.

Kvóty na uprchlíky považuje Hanák za hloupost už proto, že přerozdělovaní migranti chtějí především do Německa, kde dostanou vyšší sociální dávky.

Stranou Hanákovy pozornosti nezůstala ani situace v české politice. Hanák by uvítal, kdyby vláda byla předvídatelnější, pokud jde o růst mezd. Nemá nic proti tomu, když rostou platy policistům, hasičům, zdravotním sestrám či učitelům, ale ani trochu se mu nelíbí, že vláda navyšuje počty řadových úředníků a taktéž jim zvyšuje platy. A zvyšuje je všem plošně. „To kdybychom dělali my, tak budeme brzy v minusu,“ varoval Hanák za podnikatele.

Takovéhle počínání vlády je neomluvitelné

Před kamerami také volal po tom, aby stát určil nějaký parametr, podle kterého poroste minimální mzda, aby podnikatelé mohli plánovat dva až tři roky dopředu. Stejně tak by se vláda měla připravit na modernizaci ekonomiky, kupříkladu co nejdříve zavést co nejrychlejší internet. Bez něj se podle Hanáka neobejdeme. Stejně tak si musíme postavit normální dálnice. „Postavit za tři a půl roku jen 23 kilomentrů dálnic, to je pro mě neomluvitelné,“ vyčinil host vládě a především ministrovi dopravy za hnutí ANO Danu Ťokovi.

Nejvíc by se mu prý líbilo, kdyby česká vláda nevymýšlela stále nové zákony, ale naopak rušila ty současné. „Zatím žádná vláda nepředvedla to, co bych si já přál. Aby když schválí jeden zákon, aby dva zrušila. To má dnes Británie a ta sice nebude součástí EU, ale ten příklad bychom si tam mohli vzít.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…