Milan Chovanec jmenoval lidi, kteří by mohli zachránit ČSSD. Jsou to často velmi zajímavá jména

12.11.2017 7:55

Ministr vnitra a šéf ČSSD Milan Chovanec připouští možnost, že spojit předčasné volby do sněmovny s volbami do vedení měst a obcí a do senátu příští rok je strategie hnutí ANO.

Milan Chovanec jmenoval lidi, kteří by mohli zachránit ČSSD. Jsou to často velmi zajímavá jména
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

ČSSD by si nové vedení měla zvolit na mimořádném sjezdu osmnáctého února. Jenže doposud to vypadá, že téměř nikdo nechce kandidovat, alespoň uvnitř strany to všichni tvrdí. Podle slov Milana Chovance je nyní nutné vyřešit hlavně uklidnění atmosféry uvnitř strany.

Musíme teď vyřešit finanční stabilitu, debatu o ustavení Poslanecké sněmovny a vládě a uklidnit v ČSSD rozčarování, nevoli a vztek,“ řekl Milan Chovanec s tím, že se nesnažil vzkazovat něco přes média, protože nepotřebují, aby straně dál klesaly preference.

Kdyby se dělal povolební průzkum veřejného mínění, zaručeně by podle Chovance dramaticky narostly preference pro hnutí ANO. „Za to ale odhaduji slabý výsledek ČSSD a komunistů. Andrej Babiš luxuje levici. To je situace, kterou řeším krok za krokem, abychom ČSSD dovedli do sjezdu v co nejlepší kondici,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz.

Předseda ČSSD by se měl volit přímo všemi členy sociální demokracie, je přesvědčen Chovanec. „Měl by mít silný mandát pro tu dobu, která nás čeká a která nebude jednoduchá. Ale na předsednictvu jsem s tím u kolegů neuspěl,“ řekl s tím, že ostatní říkají, že na to není vhodná doba. „Navrhoval jsem dubnový termín sjezdu, abychom do té doby mohli vést debatu o změně stanov, které jsou strašně zastaralé a nemoderní. Je třeba se o to alespoň pokusit,“ dodává Chovanec.

Je potřeba zvolit vedení, které bude soudržné. Nemusí být jednobarevné, ale musí spolupracovat, moje ambice je dovést ČSSD do sjezdu,“ zdůrazňuje předseda ČSSD a dodává, že nemohou znít veřejně čtyři názory, protože potom strana nebude čitelná. Nový šéf strany prý musí být dirigent, který stranu uvnitř pospojuje. Jestli ne, může se strana v příštích volbách těšit na další výprask.

O nominaci na předsedu ČSSD prý Chovanec nikde žádat nehodlá. „Sice jsem nikdy z ničeho neutekl, ale nominace se dělají zdola. Opravdu mám jediný zájem, abychom to dovedli do nějakého lepšího stavu, já nejsem spojovatel proudů,“ řekl.

Spojovatel proudů a silný lídr by se ale mohli vzájemně vylučovat. „Když se podíváte na historii, po silných lídrech, jako byli Paroubek nebo Topolánek, chtěli lidé střídání. V době míru lidé chtějí filozofa a v době války válečníka. Nálady veřejnosti se střídají. Problém je, když strana nesouzní,“ je si jistý Chovanec a poznamenal, že není možné, aby k migraci řekl něco on a potom kolega Dienstbier a bylo to diametrálně odlišné.

Milan Chovanec pevně doufá, že se vhodná osobnost na post šéfa sociální demokracie najde. ČSSD by se měla podívat i mimo stranu na lidi, kteří s nimi léta spolupracují a jsou straně blízcí. „Nehledáme nového Fica, tím se bohužel stal Andrej Babiš, ten vyluxoval levicovou scénu. Chtěli bychom na sjezd pozvat všechny, kterým levicová politika leží na srdci.“

Jako jedno z dalších zajímavých jmen uvedl Chovanec například nestranického hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka. „Je osm let hejtmanem za ČSSD. Lidé ho tam berou jako svého. Takový člověk by neměl být vynechávaný. Stejně jako profesor Keller, který nám vedl kandidátku do Evropského parlamentu,“ míní předseda.

V hře ale byl i odborový předák Josef Středula. „ANO, provázanost odborů a ČSSD je velmi silná. Spolupráce s Josefem Středulou je důležitá. Ale je na něm, jestli má ambici do politiky vstoupit,“ uzavřel Milan Chovanec s tím, že takovým autentickým levicovým lídrům se vůbec nebrání. Jisté je, že partnery sociálních demokratů budou odbory.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…