Petr Sedláček: Krok zpátky a vykročit jinak

11.11.2017 18:31

Budoucnost, naše i evropská, politickou levici potřebuje. Přesto, či právě proto je předčasně pohřbívána. Může si za to sama. Chyby, kterých se dopustila, byly mnohokrát popsány a slouží jako výstraha. Těm, kteří se musí pokusit levici restartovat. Otázkou ale je na jaké platformě a kdo to udělá.

Petr Sedláček: Krok zpátky a vykročit jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Jedno mají analýzy propadu levice u nás i ve světě společné. Doporučují návrat. Tedy krok zpět k politice sociální spravedlnosti, jejímž středem budou rovnovážně zájmy státu a jeho občanů. Zvláště lidí práce, dětí, rodin, penzistů, tedy ne elit. V tom je jasno. Stejné jasno je v programu, na kterém by levice současnosti měla stavět. Ten musí reflektovat výzvy, které klepou na dveře, Jako například blížící se robotizace práce a nezbytnost hledání alternativního zaměstnání pro stále větší okruh lidí. Patří sem i řešení trendu rozevíracích se nůžek v příjmech a mnohé další zrající problémy dneška. Programových bodů, kterých je levice povinna se rázně chopit, je dlouhá řada. Ne o nich ale chci tady psát.

Trápí mne, že zatím nevidím kdo a jak se do nezbytné práce pustí. U nás doma po volbách platí, že zavedení čelní reprezentanti levicových směrů české politiky setrvávají na svých postech a co víc, jménem levice mají nadále pracovat mezi poslanci. Nebudu sám, kdo to pokládá za obrovskou chybu. I kdybych věřil, že hnutí řadových členů ČSSD, či KSČM zvolí do čela nové lídry, bude jejich vliv na politiku země logicky nulový! Tak to prostě je a noví lídři si budou muset počkat až na další volby. Jenže i ty nejlepší úmysly, návrat ke svým voličům, získávání nových, proklamace skutečně levicových témat a tak dál stačit nebude. Naše současná levice bude totiž za sebou vláčet staré a stále těžší závaží. Vlastní minulost. Pošramocenou a voličskému jádru země neustále připomínanou nelevicovými soupeři. Zdá se proto, že pokud chce být nová levice úspěšná, alespoň u nás doma, měla by začít působit na novém a sjednoceném základě. Tedy nikoliv na bázi současné ČSSD a KSČM, ale na základě nového politickém subjektu, jakési moderní, či nové levice! Myslím si, že takový projekt má smysl, že bude napříč generacemi voličsky přitažlivý a hlavně, že má šanci levicovou politiku plně rehabilitovat! Naivní? Nemyslím si. Nezbytné!

Petr Sedláček

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla