Milan Štěch se jasně vyjádřil ke své případné kandidatuře na prezidenta

09.11.2017 19:34

O post prezidenta má celkem zájem osmnáct lidí, šest z nich ale nejspíše do voleb nepůjde. Protože ministerstvu vnitra nedoložili ani petici občanů, ani podpisy zákonodárců. Do boje o hlavu státu nevyslala do boje žádná parlamentní politická strana. Čím to je, se ve čtvrtečním Interview na ČT ptala Světlana Witowská předsedy senátu Milana Štěcha z ČSSD.

Milan Štěch se jasně vyjádřil ke své případné kandidatuře na prezidenta
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Premiér Sobotka ještě coby předseda ČSSD mluvil o Štěchovi jako o možném vhodném kandidátovi strany ČSSD na prezidenta. Štěch se ale domnívá, že jeho působení v senátu je dostatečné. „Není potřeba, abych se ucházel o další funkci. Nejsem si jist, zda bych získal dostatečnou podporu veřejnosti. V návrhu jsou kvalitní kandidáti,“ dodal Milan Štěch.

Do boje o Hrad sociální demokracie ale nikoho nevyslala, Štěch to odůvodňuje tím, že je to kvůli tomu, že Miloš Zeman představuje kandidáta, který prezentuje spíše levicové spektrum. „Další levicový kandidát by tak v prvním kole neměl šanci a je zcela zřejmé, že straničtí kandidáti nebudou vzbuzovat takovou pozornost. Lidé budou chtít volit kandidáta, který nepůsobil v politické straně,“ upřesnil.

ČSSD veřejně prý žádného prezidentského kandidáta doporučovat nebude. „Občané se stejně rozhodnou podle svého názoru. Radit jim není potřeba. U nás určitá část hovoří o Zemanovi, jiní zase na to mají odlišný názor,“ řekl Štěch.

Termín voleb Štěch vyhlásil už v srpnu, tedy mnohem dříve, než tomu bylo před pěti lety, a to hlavně proto, že je zde nový úřad, který sleduje náklady na volby. „Je potřeba, aby se vše mohlo včas připravit. Termín je celkem jednoznačně dán, pro předsedu senátu není příliš velký prostor, časový prostor byl limitován i školními prázdninami,“ uvedl.

Štěch prý přihlášku do prezidentských voleb nikomu nepodepsal. „Svého favorita mám v řadách, které sbíraly podpisy občanů,“ upřesnil. Někteří senátoři přitom podpisem podpořili více kandidátů. „Podpořit by podle mě měli pouze jednoho, kterého chtějí, ale většina podepisovala i jen proto, že jde o slušného člověka,“ říká a dodává, že pro příští volby by se mělo jasně určit, že podpis může dát senátor pouze jeden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…