Milan Štěch varuje: Babiš čtyři roky ČSSD jen poškozoval a rozhodně s tím teď neskončí

06.05.2018 7:25

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v rozhovoru pro server Týden.cz vysvětlil, proč tak tvrdě vystupuje proti tomu, aby ČSSD znovu vstoupila do koalice s Andrejem Babišem. Za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se prý Babiš celé čtyři roky staral o to, aby poškodil sociální demokracii, a Štěch nevidí důvod, aby Babiš dostal šanci v tom pokračovat.

Milan Štěch varuje: Babiš čtyři roky ČSSD jen poškozoval a rozhodně s tím teď neskončí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Milan Štěch a většina jeho stranických kolegů v Senátu v poslední době ostře vystupují proti opětovnému vstupu sociální demokracie do koalice s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO). Za svůj kritický postoj už si vyslechli pár ostrých slov od statutárního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly. Ostrými slovními náboji nešetřil ani bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Vzkaz do Senátu – naučte se pravidla demokracie, i já jsem je musel respektovat... Milan Štěch a Petr Vícha jsou řadu let členy politického grémia ČSSD a také oni dva nesou po volebním období 2013–2017 spoluodpovědnost členů nejužšího vedení za totální volební debakl ČSSD v loňských sněmovních volbách. Dobře si pamatuji, že to byl především Milan Štěch na podzim 2013, kdo nejvíce volal po názorové jednotě ČSSD a nutnosti respektovat vedení při koaličních jednáních,“ napsal Hašek na sociální síti Facebook.

Štěcha však zjevně nepřesvědčil. Předseda Senátu trvá na tom, že opětovná spolupráce sociální demokracie s Andrejem Babišem straně uškodí. Myslí si to prý většina jeho senátních kolegů. Jistou výjimkou je senátorka Eva Syková, která byla do Senátu zvolena jako nezávislá v barvách ČSSD, ale podle Štěcha je tato dáma se svým názorem v senátorském klubu osamocena.

„Vždy v tom můžete najít různé motivy, ale tady jde skutečně o názor opřený o zkušenosti uplynulých čtyř let. Víme, jak se Babiš choval, celé čtyři roky pracoval na tom, aby poškodil ČSSD jako například v kauze lithium a memoranda, která nás stála odhadem tři až čtyři procenta hlasů ve volbách. Bohužel úspěšně vyvolal dojem, že je spasitel České republiky, který vše zachrání. Když jsme vyhráli volby a měli odpovědnost za sestavení vlády, s nikým jiným než s ANO to nešlo. Tentokrát nás nic nenutí,“ zdůraznil předseda Senátu.  

Předseda Senátu se rozhodl nemlčet, aby v budoucnu nikdo nemohl říkat, že sociální demokracii nikdo předem nevaroval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…