Milan Štěch bojuje proti koalici ČSSD s Babišem. Ale vlivné stranické osobnosti mu připomněly, co vykládal v minulosti...

25.04.2018 17:33

Senátoři ČSSD dali jasně najevo, že jsou proti vládní spolupráci s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO), a někdejší poslanec ČSSD Michal Hašek se hned ozval. Naučte se pravidla demokracie, vmetl do tváře svým kolegům. Bývalý senátor Zdeněk Škromach si ještě přisadil.

Milan Štěch bojuje proti koalici ČSSD s Babišem. Ale vlivné stranické osobnosti mu připomněly, co vykládal v minulosti...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Členové horní komory Parlamentu za ČSSD dávají ústy Milana Štěcha a Petra Víchy najevo, že je třeba mít se před Andrejem Babišem na pozoru a že by bylo pro stranu lepší, kdyby zamířila do opozice. Když se to dozvěděl dlouholetý poslanec ČSSD Michal Hašek, doporučil svým kolegům, aby se naučili pravidla demokracie.  

„Vzkaz do Senátu – naučte se pravidla demokracie, i já jsem je musel respektovat... Milan Štěch a Petr Vícha jsou řadu let členy politického grémia ČSSD a také oni dva nesou po volebním období 2013–2017 spoluodpovědnost členů nejužšího vedení za totální volební debakl ČSSD v loňských sněmovních volbách. Dobře si pamatuji, že to byl především Milan Štěch na podzim 2013, kdo nejvíce volal po názorové jednotě ČSSD a nutnosti respektovat vedení při koaličních jednáních,“ napsal Hašek na sociální síti Facebook.

Podivil se nad tím, proč dnes Štěch nerespektuje politickou realitu, která vychází z výsledku voleb. Hašek podle svých vlastních slov zachoval loajalitu k ČSSD a nepřekážel vzniku vlády. Jeho kolegové ze Senátu dnes předvádějí pravý opak.

„Milan i Petr dnes předvedli něco neuvěřitelného, uprostřed vážných jednání o možné účasti (téměř mrtvé) ČSSD v koaliční vládě. Jednání schválilo většinově legitimní vedení ČSSD. Toto se nedá brát jen jako nějaké okopávání kotníků, ale jako pokus o ránu do vazu novému vedení ČSSD. Oba pánové jsou zkušení matadoři a dobře vědí, že nejde jen o pouhé vyjádření názoru, na to má samozřejmě právo svobodně každý člen ČSSD. Vždyť názor senátorů je znám už několik týdnů. Ale mediálně je důležité, kdo a kdy jej v tomto případě říká a proč...,“ podotkl Hašek.

Kdyby si Hašek dovolil něco podobného před pěti lety, byl by prý politicky zničen. A Milan Štěch by tomu podle Haška tleskal. Proto je dobře, že o osudu ČSSD rozhodnou všichni členové strany v referendu, a ne jen hrstka vyvolených.

Zdeněk Škromach to vidí podobně. To, co předvedl Milan Štěch, je podle Škromacha nepřijatelné. Naprosto nepřijatelné. „Pro mě je nepřijatelné takto tříštit jednotu strany v době jednání nového vedení o vládě. V rozporu s rozhodnutím stranických orgánů, kde měli možnost svůj názor vyjádřit. Senát navíc o sestavování vlády nerozhoduje,“ připomněl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…