Milionu chvilek se nelíbí verdikt kolem Babiše. Chce nový proces. A přikládá názor neziskovky

11.07.2020 11:55

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl, že nepodá správní žalobu ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše v oblasti médií. Jeho krok kritizuje spolek Milion chvilek, který souhlasí s vyjádřením neziskové organizace Transparency International, z.s., která k přezkumu dala podnět. „Odůvodnění Pavla Zemana k jeho kroku považujeme za nedostatečné – co jiného by mělo být závažným veřejným zájmem, než střet zájmů premiéra státu,“ píší aktivisté kampaně Milion chvilek pro demokracii na svém facebooku.

Milionu chvilek se nelíbí verdikt kolem Babiše. Chce nový proces. A přikládá názor neziskovky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář zve Svěráka na Letnou

„Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu výhradně k ochraně závažného veřejného zájmu. Smyslem zákonné úpravy není revidovat individuální přestupková řízení a uložené sankce. (...) Samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí,“ uvedl Pavel Zeman ve svém odůvodnění.

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí

Nejvyšší státní zastupitelství dále argumentuje, že „podat správní žalobu k ochraně veřejného zájmu je naprosto výjimečnou pravomocí, kterou lze využít právě a jen v závažných případech. V minulosti nejvyšší státní zástupce využil této pravomoci například v případech fotovoltaických elektráren, kde podanými žalobami dosáhl zrušení nezákonných licencí, a zabránil tak neoprávněnému čerpání veřejné podpory v řádu stamilionů korun.”

„Domníváme se, že je namístě se ptát, zda není veřejný zájem na rovné politické soutěži, v níž politici nevlastní mediální domy, minimálně srovnatelně důležitý jako výše uvedený příklad. Kromě toho je známo, že právě premiér Babiš neoprávněně čerpá veřejnou podporu v řádu nikoli stamilionů, ale miliard korun,“ reagují aktivisté kampaně Milion chvilek pro demokracii na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Podle aktivistú, premiérův střet zájmů v oblasti médií tedy nedostal šanci na posouzení nezávislým soudem. Případ tak skončil rozhodnutím Středočeského krajského úřadu, v jehož vedení je hnutí ANO, s tím, že přestupek nebyl prokázán, píší aktivisté.

Takové vyústění vzbuzuje – podle Milionu chvilek – pochyby i proto, že Městský úřad v Černošicích došel v předchozím řízení k opačnému závěru a shledal Andreje Babiše vinným za přestupek podle zákona o střetu zájmů. „Střet zájmů Andreje Babiše je dlouhodobý problém ohrožující demokracii v ČR, jak již opakovaně uvedly například Ústavní soud a Evropská komise. Ať už v podobě přidělování a pobírání dotací či v oblasti vlastnění a ovlivňování médií,“ připomínají aktivisté spolku na svém facebooku.

„Jasno ve věci střetu zájmů Andreje Babiše může udělat především soud – jak se opakovaně vyjadřuje i sám premiér. Proto nás mrzí, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl k správní žalobě nepřistoupit. Premiér vlastnící média představuje závažný problém, který by si soudní přezkum skutečně zasloužil,“ dodávají aktivisté iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

„Důvod našeho podnětu představoval jeden ze základních veřejných zájmů, a to rovnost politické soutěže. Ovládání médií ze strany ministra či předsedy vlády narušuje rovnou politickou soutěž v ČR a taková praxe by měla být soudem prozkoumána,“ píše ve svém vyjádření neziskovka Transparency International, z.s. (TI) s tím, že Nejvyšší státní zastupitelství zdůraznilo, že daný případ se týká výhradně posouzení údajného střetu zájmů v mediální oblasti, nikoliv v oblasti čerpání dotací.

„Rozhodnutí soudu by ale mělo přímý dopad i na dodržování či nedodržování dalších částí zákona o střetu zájmů, a to jak v oblasti dotací a veřejných zakázek, tak i u investičních pobídek. V tomto ohledu je vyjádření Nejvyššího státní zastupitelství přinejmenším zavádějící,“ dodala TI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…