Miloš Zeman pro PL obsáhle promluví o kauze Brady, Hermanovi, Sobotkovi i snahách o jeho sesazení. Zde je ochutnávka

05.11.2016 20:34

Kauza Brady, setkání ministra kultury s dalajlámou, pozice premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebo postoje ministra financí Andreje Babiše (ANO). Tato a mnohá další témata rozebírá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman. Redakce nyní z rozhovoru, který vyjde v neděli, vybírá mnohé zajímavé pasáže.

Miloš Zeman pro PL obsáhle promluví o kauze Brady, Hermanovi, Sobotkovi i snahách o jeho sesazení. Zde je ochutnávka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Poslední dva týdny byly z hlediska kritiky prezidenta Miloše Zemana oproti předchozí době extrémně napjaté. Vše rozpoutalo prohlášení ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), že ho prezident vydíral kvůli setkání s dalajlámou a údajnou úvahou na vyznamenání jeho strýce Jiřího Bradyho. To nyní utichlo, nicméně mnohé věci zůstaly nevysvětleny.

Definitivní tečku za případem činí až prezident Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Naznačil dokonce, že vše mohlo být předem pečlivě připraveno. Hlava státu sice říká, že nevěří na konspirační teorie, nicméně o nich v rozhovoru Zeman mluvil.

„Nechci podléhat konspiračním teoriím, které vidí za každým krokem připravenou provokaci. Nicméně mohu konstatovat to, co se již potvrdilo. Pan Brady nemohl být vyškrtnut ze seznamu vyznamenaných, protože na takovém definitivním seznamu nikdy nebyl. A když se občas někdo zeptá, proč pan Brady nedostal státní vyznamenání, odpovídám, že ze stejných důvodů, proč mu ho nedal ani Václav Havel, ani Václav Klaus,“ uvedl Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz.

Zneužitý státní svátek na Staroměstském náměstí

Pořadatelé „alternativní oslavy 28. října“ podle prezidenta republiky zneužili státní svátek k zahájení předvolební kampaně ať k parlamentním nebo prezidentským volbám.

„Nejsem tak naivní, abych si myslel, že na Staroměstském náměstí se konala demonstrace na protest proti tomu, že strýc ministra kultury nedostal medaili. Na druhé straně to byla docela vhodná záminka, aby byla zahájena předvolební kampaň jak parlamentní, tak prezidentská. Myslím si, že jsou tisíce jiných příležitostí, jak tuto kampaň zahajovat a zneužití státního svátku je přesně tou příležitostí, kterou by to býti nemělo,“ soudí Miloš Zeman.

Prezident se v rozhovoru pro PL také dlouze vysmál herci Jiřímu Bartoškovi. Ten spolu se svým kolegou hercem Vojtěchem Dykem vyzval k týdnům občanského neklidu a obvinil prezidenta, že táhne zemi do Číny. Ukázalo se ovšem, že Bartoškův filmový festival v Karlových Varech sponzoroval také pivovar Lobkowicz, který většinově vlastní Číňané. Této skutečnosti se Miloš Zeman dlouze smál a dodal, že díky tomu by i on mohl obvinit Bartošku, že naši zemi táhne do Číny. „Ale neučiním to, protože bych si připadal jako pitomec,“ řekl prezident.

  • Bude Miloš Zeman doporučovat premiéru Sobotkovi, aby odvolal ministra kultury Daniela Hermana?
  • V čem všem podle prezidenta Daniel Herman otevřeně kvůli případu Jiřího Bradyho lhal?
  • Co si Zeman myslí o výzvě Jana Rumla, aby parlament hlavu státu sesadil?
  • Jak bude prezident reagovat na Sobotkův záměr vyměnit některé ministry za ČSSD?
  • A koho by ministrem určitě nejmenoval ani na premiérovu žádost?
  • Proč poněkud překvapivě nelze dle Zemana kritizovat ministra Dienstbiera za jeho ministerskou práci?
  • Jak se kvůli ministru Hermanovi změnil vztah prezidenta s vicepremiérem Andrejem Babišem?
  • Proč je Bohuslav Sobotka podle Miloše Zemana neúspěšný politik?

Odpovědi nejen na tyto důležité otázky čtěte v obsáhlém rozhovoru zástupce šéfredaktora PL Radima Panenky s prezidentem Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…