Miloš Zeman trvá na odbornosti a sám není odborník na nic, diví se Zaorálek

10.01.2014 16:38

Místopředseda ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek se podivil slovům prezidenta Miloše Zemana o odbornosti a požadavcích na členy nové vlády. Schopný politik podle něj nemusí být největší odborník v daném oboru, a přesto může podat velmi dobrý výkon. Řekl to pro server deníku Právo.

Miloš Zeman trvá na odbornosti a sám není odborník na nic, diví se Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek si rýpl, že ani Zeman nemá žádnou odbornost. „Seděl jsem na jednom jeho setkání s rektory, kde v diskusi o prognostice pronesl: Co já vlastně jsem, já nejsem nic, prognostik vlastně není ani žádná odbornost. A přesto dělal politiku sebevědomě. A pokládal se za schopného politika,“ prohlásil místopředseda sociální demokracie.

Zeman není odborník na nic, a přesto dělá politiku sebevědomě

„Divím se Miloši Zemanovi, který je politik, že tak zvýrazňuje odbornictví, když on sám není odborník na nic,“ dodal Zaorálek.

Poukázal také, že v prezidentově projevu neslyšel výhrady takového kalibru, aby to byl vážný důvod pro nejmenování některého z kandidátů.

„Pokud prezident dal najevo, že nic nebrání jmenování premiéra, a pak předpokládám i jmenování vlády, tak nešlo o dramatické vystoupení. I když nesouhlasím s jeho pojetím rozboru odbornosti, které podle mě prezidentovi v této chvíli nepřísluší. Navíc jsme viděli odborníky v Rusnokově vládě, jejichž hodnocení je různé,“ připomněl Zaorálek.

Málokterý politik publikuje v impaktovaných časopisech. Nemá to velký efekt

Zeman naznačil, že kritériem odbornosti je publikování v impaktovaných časopisech. Podle Zaorálka ovšem málokterý politik v Evropě publikuje v tak prestižních odborných periodikách. „Dovolím si říci, že v takových ani politici nepublikují, protože to nemá velký efekt. Ti publikují spíše v aktuálních médiích,“ soudí Zaorálek.

Ministrem by tedy měl být především politik a prezident by měl posoudit hlavně to, jestli mezi kandidáty není někdo, kdo nesplňuje základní věci týkající se zákonnosti a ústavnosti.

Místopředseda ČSSD pak upozornil, že v případě Jana Mládka se nejedná o člověka, který by nedostal prověrku. „Jeho prověrka pouze nebyla dokončena poté, co odešel z postu ministra,“ uvedl Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…