Miloši Zemane, je to úplně jinak, píše novinář k tématu, kterým prezident ,,zazářil" minulý týden

03.08.2015 10:21

Komentátor serveru Echo24.cz, Martin Weiss, se pustil do Klokánků. Prezidenta Miloše Zemana kvůli nim nazval populistou na Hradě, a to proto, že se jich minulý týden hlava státu zastala. Některé z Klokánků totiž musí být uzavřeny kvůli chybějícím financím, prezident kontroval slovy, že uprchlíci vyjdou víc. Jaká je dle Weisse realita?

Miloši Zemane, je to úplně jinak, píše novinář k tématu, kterým prezident ,,zazářil" minulý týden
Foto: Archiv MV
Popisek: Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí

„Miloš Zeman se podivil, proč jsou peníze pro cizí uprchlíky, ale ne pro ‚naše‘ Klokánky. V žánru státnickém zareagoval přiměřeně premiér Sobotka, když Zemana vyzval, aby populisticky nenahrával šíření nenávisti vůči uprchlíkům. V žánru ‚to sedlo jak zadek na hrnec‘ jsem zaznamenal nejlepší reakci, že stačí, aby Zemanův poradce, Martin Nejedlý, zaplatil pokutu, k níž byla odsouzena jeho firma Lukoil Czech, a peníze pro Klokánky jsou skoro po kupě,“ píše Weiss. 

Weiss se však následně pouští i do samotných Klokánků a jejich role v české společnosti. Vnímá, že Fond ohrožených dětí s předsedkyní Marií Vodičkovou sehrál pozitivní úlohu zejména v 90. letech, kdy Klokánky, po období komunismu, narušily stereotyp neosobních dětských domovů rodinným prostředím. „Jenže i stát začal postupem času uvažovat jinak, humánněji a Klokánky se hlavně po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí z roku 2013 začaly ocitat na štíru s právním řádem i s tím, kam péče o nezaopatřené děti dospěla,“ konstatuje. 

Původní text ZDE.

„Kojenecké ústavy a dětské domovy u nás spadají pod ministerstvo školství. Do této sféry ale Vodičková nikdy nepatřila – kdyby její Klokánky byly jen trochu specifickými dětskými domovy, neměly by tu auru jinakosti a rodinnosti, která se tak osvědčovala u sponzorů. Takže to, co Klokánky dělají, se musí vtěsnat do rámce zařízení, která reguluje ministerstvo práce a sociálních věcí a říká jim poněkud neskladným názvem ‚zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc‘,“ pokračuje Weiss s tím, že takováto zařízení se však mají o děti starat pouze dočasně. Což podle něj neodpovídalo expanzivnímu pojetí Vodičkové. Zároveň konstatuje, že Vodičková byla vždy zdatná v publicitě. „A ta je koneckonců i příčinou toho, že Klokánky dostávaly léta speciální státní dotaci jen pro ně a že se jich dnes zastává populista na Hradě,“ uvádí Weiss s tím, že s manažerským řízením však byla Vodičková na štíru.

A důsledkem je dle něj to, že Klokánci dluží, kam se podívají. „Dnes jsou na tom tak trochu jako Řecko – dožadují se třiceti milionů korun od státu mimo jiné proto, aby z nich mohly zaplatit témuž státu dlužné sociální a zdravotní pojištění za své zaměstnance. To je slušné chucpe – jiné neziskové organizace musí nejprve prokázat, že nedluží na sociálním a zdravotním pojištění, aby se vůbec mohly o dotace ucházet. Důvody, proč FOD u Marksové-Tominové narazil, jsou zcela pochopitelné,“ podotýká komentátor na serveru Echo24.cz.

„Letitá neschopnost hospodařit a dostát základním právním nárokům vyústily v to, že Vodičková letos z čela FOD odešla. Současná situace tedy možná je vůči novému vedení (a řadě lidí, kteří v Klokáncích pracují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí) nefér. Ale je tu řada jiných organizací pečujících o ohrožené děti. Dělají svou práci dobře, nesnaží se sabotovat legislativní změny a neorganizují si nátlak z nejvyšších míst. Není důvod, proč by Fond ohrožených dětí měl mít před nimi přednost,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…