Miloslav Ransdorf byl na ruském Krymu. A sepsal, jak to tam vypadá

21.06.2015 18:17

Europoslanec Miroslav Ransdorf (KSČM) navštívil v uplynulých dnech Ruskou federací anektovaný Krym, na který byl pozván mediálním klubem Format A 3. „Z toho vyplývá, že jsem na Krym jel jako soukromá osoba,“ napsal o své návštěvě.

Miloslav Ransdorf byl na ruském Krymu. A sepsal, jak to tam vypadá
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Zde se ve čtvrtek 18. června nechal vyzpovídat několika médii. Po rozhovorech s Krymským echem a Krymskou pravdou byl zpovídán televizí ITV a poté absolvoval hodinový rozhovor pro rádio Rossija segodňa. Následně měl dvouhodinové setkání s veřejností v klubu Format A 3 a večer se zúčastnil přímého vysílání talk show Vsjo, kak jesť. Druhý den už podle jeho slov tak nabitý nebyl, a tak navštívil jen krymský parlament, kde jej přijali jeho nejvyšší představitelé.

„Chtěl jsem se dozvědět co nejvíce o dnešní situaci Krymu, protože z oficiálních médií, a tím spíše z českých, se nedozvíte absolutně nic,“ popsal důvody své cesty na Krym, kde ho zajímaly federální projekty především infrastrukturního typu, ale i to, jak funguje zásobování obyvatel, kolik lidí se vystěhovalo či jak se utváří pozice Krymu jako zvláštní zóny.

Podle informací, kterých se mu dostalo, se vystěhovalo šest tisíc obyvatel, přičemž přistěhovalo se 200 tisíc. Z toho podle něj vyplývá, že kyjevská tvrzení o vylidňování Krymu nejsou pravdivá. Co se týče zásobovací situace, nachází se Krym kvůli sankcím v režimu ostrova. „Problémy se daří postupně zvládat, obyvatelstvo v podstatě sankce nepocítilo,“ ujišťuje Ransdorf.

Potenciál v turistickém ruchu

Nejtěžší ranou bylo zastavení severního kanálu, tedy zásobování vodou ze strany Ukrajiny, o kterém rozhodl Kyjev. Nedostatek vody se prý citelně dotkl obyvatel a zejména zemědělců na severu poloostrova, a důsledkem byla velká neúroda. Europoslanec se také dozvěděl, že z ukrajinských ozbrojených sil údajně jen 20 % odmítlo sloužit nové moci a 80 % pokračuje.

Sankce EU brání podle všeho využití výhod speciální zóny a investice ze zahraničí prakticky nepřicházejí. „Viděl jsem souhrn federálních projektů, který zahrnuje akce do roku 2020. Krym se snaží dohnat zpoždění, během pěti let chce být v solidním průměru subjektů Ruské federace,“ popisuje Ransdorf odvážné vyhlídky poloostrova.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Krym má podle něho značný potenciál především v oblasti turistického ruchu, což ale vyžaduje množství potravin, které dříve dodávala Ukrajina. „Krym postupně zvyšuje vlastní produkci a zvyšují se i dodávky z Ruské federace,“ naznačuje politik, jak se snaží na Krymu vypořádat s ukrajinskou blokádou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…