Milujeme Čechy, ujišťoval v rozhlase britský ministr zahraničí. A to byl teprve začátek

26.09.2017 17:37

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl britský ministr zahraničí Boris Johnson. Jiří Hošek se ho zeptal, jak to bude dál s rozvodem Velké Británie a Evropské unie. Toto se dozvěděl.

Milujeme Čechy, ujišťoval v rozhlase britský ministr zahraničí. A to byl teprve začátek
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Boris Johnson

Britové počítají s tím, že po odchodu z EU bude třeba sáhnout k nějakému přechodnému období, v němž ostrovní království jednou nohou v EU už nebude, ale druhou ještě ano, kupříkladu pro zemědělce to bude nevyhnutelné. Britové prý tuto potřebu pochopí.

„Co se týká českých občanů, chci jasně říci, že si jich vážíme a milujeme je. Budeme dbát na jejich práva. Pokud jde o peníze, chci ujistit všechny, že až do roku 2020 nenecháme EU na holičkách,“ ujišťoval hned v úvodu vysílání Johnson.

Velká Británie sice odchází z EU, ale rozhodně zůstane součástí Evropy a nezapomene na své bezpečnostní závazky vůči přátelům, ať už v oblasti vojenské spolupráce nebo boje proti terorismu. Britové si ale chtějí udržet absolutní kontrolu nad svými hranicemi a říct si, koho si do země pustí a koho ne. „Příslušným datem pro odstřižení volného pohybu osob a imigrace do Británie je stále rok 2019,“ zdůraznil.

Velká Británie si např. trvá na tom, že unijní kvóty na uprchlíky nejsou dobrým nápadem, protože nedovolují jednotlivým národním vládám rozhodnout si, koho na svém území chtějí. Britové trvají na tom, že by národní vlády toto právo mít měly.

To však nic nemění na tom, že Velká Británie stojí o obsáhlou dohodu s EU, která nastavila tak exkluzivní vztah, jaký Británie s nikým jiným nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …