Minář asi chyběl ve škole. Doučování z Ústavy od známého právníka. A výčet nepříjemných Havlových „hříchů“

24.08.2019 8:02

Právník Zdeněk Koudelka se vyjádřil k hnutí Milion chvilek pro demokracii a k jeho lídrovi Mikuláši Minářovi, který na výročí okupace 21. 8. roztrhal naši Ústavu. Hnutí zároveň také obviňuje dle jeho slov prezidenta republiky Miloše Zemana z porušování Ústavy, což je však podle Koudelky projev politické nenávisti. „Miloš Zeman Ústavu neporušuje,“ tvrdí Koudelka.

Minář asi chyběl ve škole. Doučování z Ústavy od známého právníka. A výčet nepříjemných Havlových „hříchů“
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

 Je ústavní lží, že by snad prezident byl slouhou premiéra či jiných orgánů a že by jejich návrhy byly pro prezidenta závaznými příkazy. Kdyby Ústava chtěla, aby nějaká práva prezident neměl, tak by mu je nedávala. Lež je však nutno odmítnout, stejně jako to udělal Tomáš Masaryk v rámci politického zápasu o rukopisy královédvorský a zelenohorský," sdělil Koudelka.

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí

Podle něj prezident Miloš Zeman neporušuje Ústavu, když odmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury. „Ústava právo jmenovat ministry dává prezidentovi, který nemůže jmenovat někoho bez návrhu premiéra, ale navrhovací právo není silnější než jmenovací. Prezident nemusí návrhu vyhovět. Ministři jsou jmenováni za shody prezidenta a premiéra,“ dodal Koudelka.

Původní text ZDE.

„Minářova kritika Miloše Zemana je průzračně pokrytecká. I špatné právní názory lze zastávat s jistou upřímností. Ale nesmí se měnit podle toho, jak kterého prezidenta má kdo rád. Proč Minář nekomentoval to, že prezident Václav Havel odmítl návrh vlády Miloše Zemana na odvolání předsedy Komise pro cenné papíry Tomáše Ježka, odmítl návrh Poslanecké sněmovny na jmenování Františka Brožíka viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, odmítl návrh Akademického senátu Univerzity Hradec Králové na jmenování rektora Petera Mikuleckého. Cožpak prezident Havel mohl odmítat návrhy a prezident Zeman ne? Minář asi neví, že své personální představy o vládě posadili i prezidenti Masaryk, Beneš a Hácha. Možná, že se to probíralo ve škole v pátek, když se stávkuje. Nebo snad návrhy vlády a Poslanecké sněmovny může prezident odmítnout, a návrhy předsedy vlády ne?“ zeptal se Koudelka.

Milion chvilek pro demokracii je dle jeho slov nástroj na znásilnění voličů, kteří ve svobodných volbách dvakrát zvolili Miloše Zemana prezidentem. „Je to hnutí nedemokratické, protože chce lidem vzít základní politickou hodnotu listopadu 1989, tedy že vládnout mají na pevně stanovenou dobu ti, kteří volby vyhrají, a ne ti, kteří je prohrají,“ uzavřel Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…