Minimální mzda má stoupnout. Ale jen někomu

28.05.2013 7:52

Ministerstvo práce a sociálních věcí má hotový svůj návrh na zvýšení minimální mzdy. Avšak netýká se všech pracujících. Týden.cz píše, že s navýšením se nepočítá u zdravotně postižených. Prý by mohli přijít o práci. Minimální mzda by měla vzrůst z 8000 na 8500 korun a je jasné, že nepokryje náklady.

Minimální mzda má stoupnout. Ale jen někomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Krása

Podle návrhu předloženého ministerstvem vedeným Ludmilou Müllerovou (TOP 09) se s navýšením minimální mzdy nepočítá u zdravotně postižených. Podle serveru Týden.cz se tak ministerstvo opět vrací do minulosti a opouští princip rovnosti.

Ještě do konce loňského roku totiž mohli zaměstnavatelé vyplácet mladým lidem od 18 do 21 let v jejich prvním zaměstnání, mladistvým a invalidním osobám nižší úroveň minimální mzdy než "normálním" zaměstnancům. Pak se ministerstvo přiklonilo k principu rovnosti a nyní opět ustupuje.

Důvodem pro návrat k dřívější praxi je prý skutečnost, že se to zdravotně postiženým nevyplácí. Vedlo to prý k tomu, že řada zaměstnavatelů handicapovaným musela zkracovat pracovní úvazky nebo dokonce snižovat počet zaměstnanců. Pokud by proto podle ministerstva došlo u handicapovaných ke zvýšení minimální mzdy, mohlo by to prý vést k dalšímu ohrožení jejich pracovních míst.

"K ochraně zaměstnanců, kteří jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně a dosahují v důsledku zdravotního postižení prokazatelně nižšího výkonu ve srovnání s jinými zaměstnanci, se proto navrhuje zachovat možnost poskytovat doplatek do současné, nikoliv valorizované, výše základní sazby minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy," dodává ministerstvo s tím, že tento postup konzultovalo například se Svazem českých a moravských výrobních družstev a Asociací zaměstnavatelů zdravotně postižených.

Návrh odporuje zákonům

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása je proti. "Je to klasická diskriminace. Přece není možné říct, že zvýším minimální mzdu všem kromě příjemců invalidních důchodů," řekl on-line deníku Týden.cz Václav Krása. Odporuje to podle něj úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením, ale i českým zákonům. Týden.cz dále píše, že Krása uznává, že změny z konce prosince mohly způsobit některým dílnám zaměstnávajícím postižené problémy. "Ale tak musí stát připravit takové nástroje, aby těmto zaměstnavatelům pomohl," dodal Krása.

Minimální mzda nepokrývá náklady

Celková výše minimální mzdy se v České republice zvyšovala naposledy v roce 2007. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí to vedlo k tomu, že se postupně snižoval podíl průměrné hrubé a průměrné minimální mzdy, a to z 38,2 procenta v roce 2007 na 31,9 procenta v roce 2012. Týden.cz dále píše, že ministerstvo spočítalo, že zaměstnanci pracujícímu za minimální mzdu nestačí tato mzda na pokrytí jeho základních životních potřeb a musí mu být poskytována dávka - příspěvek na bydlení, který v roce 2012 činil měsíčně 3 216 korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…