Ministerstvo hájí „genderovou“ příručku pro jesle. Má u dětí rozvíjet toleranci a lásku

18.10.2019 7:31

Ještě v roce 2017, když Ministerstvo práce a sociálních věcí řídila Michaela Marksová (ČSSD), vznikla příručka, jak by bylo vhodné přistupovat k dětem v mikrojeslích. Po dvou letech si této příručky všimli poslanci SPD či Václav Klaus mladší a udeřili na stávající ministryni Michaelu Maláčovou, protože příručka podle nich zakazuje klukům hrát si s auty a holčičkám hry s panenkami. Maláčová vyrazila do protiútoku.

Ministerstvo hájí „genderovou“ příručku pro jesle. Má u dětí rozvíjet toleranci a lásku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

„Máme čím dál větší magořiny. Teď jste možná zaznamenali z ministerstva, že děti ve školkách a v jeslích by si jako holčičky neměly hrát s panenkami, aby neměly nějaké genderové stereotypy,“ prohlásil například minulý čtvrtek předseda Trikolóry Václav Klaus v Údlicích na severu Čech. Na Klausova slova upozornil server Aktuálně.cz. Příručka, na kterou poukazoval, vznikla v roce 2017.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura byl ještě ostřejší. „To je opravdu totálně nechutné a zvrácené. Neomarxisté a ministryně Maláčová chtějí uměle zbourat rozdíly, které jsou mezi muži a ženami. Šílená neomarxistická genderová ideologie tvrdí, že pohlaví je sociální konstrukt (a je libovolně volitelné a měnitelné), nikoli biologická danost. Sociální inženýři pak chtějí, aby si chlapci hráli s panenkami, nosili šatičky a v dospělém věku kojili či rodili děti,“ uvedl na sociální síti Facebook.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Klaus vycházel z komentáře předsedkyně Aliance pro rodinu Jany Jochové, která obsah příručky kritizovala v Českém rozhlase. Konstatovala, že podle ministerstva by hračky neměly být rozděleny na hračky pro kluky a pro holky a děti by neměly být rozdělovány ani podle věku. To znamená, že úkolem školky už není jen děti rozvíjet a hlídat, ale také je správně formovat.

Na slova Jany Jochové zareagovala mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková. Oponovala, že příručka „rozhodně není zaměřená na to, aby z dětí dělala genderově nevyvážené osobnosti. Jsou v ní části, které děti učí toleranci ke starším lidem, zdravotně postiženým nebo třeba k lidem s jinou barvou pleti,“ zdůraznila.

Ministryně Maláčová k tomu dodala, že příručka obsahuje jen doporučení a tato doporučení nezakazují holčičkám hrát si s panenkami. Jen říká, že když i holčička si chce hrát s autem, nebo kluk s panenkou, nemá jim být bráněno. A pokud si chtějí děti hrát s panenkami, mají mít podle ministryně možnost vybrat si i panenku s jinou než bílou barvu pleti.

Speciální pozornost věnujeme stereotypnímu rozdělení rolí mezi muže a ženy, zařazujeme aktivity, které toto vnímání nabourávají. Povzbuzujeme dívky a chlapce ke společným hrám, které jsou běžně přisuzovány pouze jednomu pohlaví (např. uspořádáme závody v posílání autíček pro všechny, každé dítě si vybere autíčko, pojmenuje ho a s ním pak soutěží; každé dítě si vezme s sebou na hřiště panenku a bude jí dělat maminku/tatínka, připraví oblečení, jídlo, bude vozit v kočárku atd.). Pokud je to možné, vybíráme hračky, např. panenky, i jiné než světlé barvy pleti,“ stojí v příručce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…