Ministerstvo práce zveřejní výsledky auditu o informačním systému

15.04.2014 6:11

Ministerstvo práce se chystá dnes zveřejnit výsledky auditu, který se zaměřil na informační technologie. Zavádění nových systémů pro úřady práce před pár lety provázely provozní potíže i ostrá kritika. Podle informací MF Dnes zaplatilo ministerstvo za nové systémy 1,1 miliardy ročně, dvakrát více než předchozímu dodavateli. Okolnosti pořízení nových aplikací či financování začala už dřív prověřovat policie.

Ministerstvo práce zveřejní výsledky auditu o informačním systému
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Nové systémy pro úřady práce ministerstvo pořídilo před pár lety pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Úředníci ho měli od ledna 2012. Kvůli překotnému zavádění museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním.

Letos v lednu se úřady vrátily ke staronovému OKsystemu, protože antimonopolní úřad zakázal nový systém používat kvůli porušení zákona o zakázkách při výběru dodavatele. Resort práce tehdy totiž nevyhlásil tendr, ale připojil se jen k rámcové smlouvě Ministerstva vnitra s firmou Fujitsu.

Ministerstvo práce už loni na podzim podalo trestní oznámení

Kvůli informačnímu systému stojí před soudem i někdejší Drábkův náměstek Vladimír Šiška a tehdejší šéf ministerského odboru informatiky Milan Hojer. Čelí obvinění, že OKsystemu nabídli jako úplatek jinou zakázku za 100 milionů za to, když firma stáhne svou stížnost na výběr nového dodavatele. Média už dřív psala o tom, že Šiška s Drábkem mají napojení na softwarové firmy. Exministr to popíral. Změnu programů zdůvodňoval úsporami.

Ministerstvo práce už loni na podzim podalo trestní oznámení kvůli financování nového systému pro vyplácení dávek. Původně se měl hradit z evropských peněz, a to z projektu CEDAIN. Resort ho minulý rok v létě ukončil kvůli obavám z nehospodárného využívání prostředků. Český rozpočet tak bude muset uhradit stovky milionů navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…