Ministerstvo rozdalo lidem vouchery na lázně a teď se diví, že jsou zahlcené. Ekonomka se jen chytla za hlavu

25.07.2020 9:35

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) pohovořila pro server iDnes.cz o tom, jak jsou lázně zahlceny vouchery. „Nepočítali jsme s tím,“ uvedla. Na její slova pak reagovala také ekonomka Markéta Šichtařová.

Ministerstvo rozdalo lidem vouchery na lázně a teď se diví, že jsou zahlcené. Ekonomka se jen chytla za hlavu
Foto: Archiv PL
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Poukazy od Ministerstva pro místní rozvoj mají nakopnout tuzemský cestovní ruch. Problém je však v kapacitách jednotlivých lázní. „Tak obrovský zájem jsme nečekali,“ říká ministryně Klára Dostálová.

Hovořila tak o českých turistech, kdy se je podle jejích slov podařilo nalákat, aby zůstali v tuzemsku. „S podnikateli v cestovním ruchu jsme se shodli, že je potřeba, aby stát podpořil domácí cestovní ruch například velkou marketingovou kampaní. A aby Češi strávili dovolenou v tuzemsku například i­ v příštím roce,“ zmínila.

Lákají se také turisté ze sousedních zemí, a to, podle slov Dostálové, cílenou propagací. 

Ale zpět k lázním. Některá zařízení si stěžují na složitost celého provozu.

„Lázním jsme metodiku poslali 3. července, tam se bohužel stalo to, že to napadalo například do spamu, proto jsme jednotlivá zařízení obvolávali. Všichni už ale vědí, jak systém funguje. Je to v podstatě jednoduché, lázně přes webové rozhraní lazne2020.cz pošlou sjetinu toho, co přes vouchery uplatnily, a­ my jim přes Státní fond podpory investic posíláme jednou měsíčně peníze na základě vyúčtování,“ popsala celý proces Dostálová. 

Zájem lidí je ale podle jejích slov opravdu obrovský, lidé do lázní neustále volají a rezervační systémy jsou zavalené.

„Oproti standardnímu stavu je poptávka značně zesílená. Lázně musejí voucher rezervovat, přiřadit k­ němu číslo a pak nám nějakým způsobem dokladovat, že příslušné služby skutečně poskytly. Je to státní dotace, ty peníze nelze sypat jen tak,“ uvedla, s tím, že je evidováno již více než 112 tisíc vygenerovaných voucherů. 

Závěrem byla řeč také o tom, že Evropská komise zahájila kvůli lex voucher s Českem řízení.

„Jsme přesvědčeni o tom, že není možné v rámci směrnice na úkor jedné skupiny zlikvidovat tu druhou. Komisi se budeme snažit vysvětlit, že máme zranitelné skupiny obyvatel, navíc vývoj posledních měsíců nešlo žádným způsobem očekávat," uvedla Dostálová, s tím, že si nemyslí, že by případ mohl skončit u soudu. Lex voucher totiž končí k 31. srpnu a na pozdější zájezdy už se nevztahuje. 

„Zaplaťpámbu, že si mentálně žiji ve své bublině tak trochu ‚mimo systém‘, takže mám pocit, že se mne to netýká. Protože kdybych se cítila jako SOUČÁST téhle nevolnické maškarády, bylo by mi sakra ouvej. Tak on stát nevěděl, že když někomu věnuje voucher, bude použit? A ta kolektivisticky buditelská hláška ‚Společnými silami (virus) musíme porazit‘ je taktéž libová. Paní ministryně, zákon kolektivismu č. 1 zní: společně jakákoli grupa vždy dokáže míň než stejný počet za sebe motivovaných jedinců. Nemluvě o tom, že chtít ‚porazit‘ covid je jako chtít ‚porazit‘ rýmu – obojí tu bude už napořád,“ poznamenala k rozhovoru ministryně Dostálové ekonomka Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…