Ministerstvo školství akreditovalo vzdělávací program, vycházející z myšlenek vůdce mormonské církve

14.03.2015 15:57

Na údajně závažné selhání Ministerstva školství upozorňuje sobotní MF Dnes. Podle ní totiž ministerstvo akreditovalo vzdělávací program "I ve mně je lídr", který prý vychází z myšlenek gurua mormonské církve Stephena R. Coveyho.

Ministerstvo školství akreditovalo vzdělávací program, vycházející z myšlenek vůdce mormonské církve
Foto: mormonwiki.com
Popisek: Mormoni

Religionista Ivan Štampach v listu uvádí, že zmíněný vzdělávací program je v rozporu s náboženskou neutralitou státu, která je mimo jiné požadována v zákoně o církvích a náboženských společnostech.

Na některých školách se už podle programu vyučuje

Jenže některé školy už podle tohoto programu vyučují. Jednou z nich je i ZŠ a MŠ Mandysova v Hradci Králové. "Program je více uplatňován na naší základní škole. Je její novou vizí. Ale už se základní školou navazujeme spolupráci. Zatím je to dobré a výsledky už jsou cítit,“ cituje list ředitelku zmíněné mateřské školy Jitku Mařáčkovou. Zřizovatelem této sídlištní školy je Královéhradecký kraj, v současnosti ji navštěvuje 380 žáků.

Podle Štampacha vzdělávací program "I ve mně je lídr“ vychází z knihy 7 návyků skutečně efektivních lidí. O ní je zřejmé, že je předáváním mormonské nauky jinou terminologií.

Myšlenky sedmi zásad či návyků skutečně efektivních lidí se mohou podle doporučení Ministerstva školství zavést do školních vzdělávacích programů. "Jedná se o transformační program, který umožňuje měnit školní kulturu a způsob práce pedagogů. Je zatím ministerstvem akreditován do 2.října 2016,“ přiznala listu Jana Holíková z Ministerstva školství.

Spojení efektivní člověk je ze své podstaty nesmyslné

Jenže podle docenta Ondřeje Hníka z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy nemá tento program ve školách co dělat. "Spojení efektivní člověk je ze své podstaty nesmyslné a ve škole by se nemělo vůbec objevit. Mohlo by to sugerovat mylný dojem, že škola má na výkon zaměřené lidi, nikoli samostatně myslící a nezávislé bytosti,“ uvedl Hník.

Podle něj má manipulativní až sektářský charakter také manuál, který dostali v rámci programu čeští učitelé. "Projekt obsahuje také ultimáta typu Kdo nepřijme tyto principy, nedosáhne efektivního a šťastného života,“ upozornil Hník.

Podle něj je východiskem k programu kniha amerického autora Stephena R. Coveyho 7 návyků skutečně efektivních lidí. Již zesnulý Covey je přímo spojen se sektou mormonů, k níž patřil. Sám Covey se od snahy šířit mormonské učení nedistancoval, přímo to prý uvádí v knize Božské centrum, která se prý stala podkladem k sepsání jeho dalších knih, jimiž je inspirován také vzdělávací program I ve mně je lídr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…