Ministerstvo školství podle kontrolorů špatně vyúčtovalo 90 milionů

02.09.2013 9:50

Ministerstvo školství podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) loni špatně vyúčtovalo zhruba 90 milionů korun. Částka představuje jen čtyři procenta z takzvané hladiny významnosti, což je nejvyšší přijatelná míra nesprávností. ČTK to dnes oznámil ředitel odboru komunikace NKÚ Jaroslav Broža. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

Ministerstvo školství podle kontrolorů špatně vyúčtovalo 90 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys

Ministerstvo při vedení účetnictví a sestavení závěrečného účtu, účetní závěrky a finančních výkazů za rok 2012 například nevykázalo některé závazky plynoucí ze smluv. Chyby našel NKÚ také třeba ve vykazování darovaného majetku v přehledu o změnách kapitálu. Celková přijatelná míra chyb v účetnictví byla stanovena na 2,4 miliardy korun, takže objem nalezených nesprávností je minimální, uvedl NKÚ.

Sedmá kontrola na ministerstvu

Vyúčtovávání navíc komplikovaly pracovníkům ministerstva podle kontrolorů nejasnosti v předpisech. "U ministerstva školství byla možnost vyjádřit se ke spolehlivosti údajů účetní závěrky limitována stavem právních předpisů v oblasti účetnictví v roce 2012. Vlivem jejich nejednoznačnosti dochází k situacím, kdy jsou vybrané účetní jednotky nuceny přistoupit k účetním postupům na základě svých vlastních výkladů a aplikací předpisů," uvedl Broža.

Kvůli tomu se NKÚ nevyjadřoval při nynější kontrole ke správnosti účtování položek v celkové výši 49 miliard korun. "V roce 2012 totiž přetrvávala nedostatečná úprava oblasti předfinancování výdajů státního rozpočtu, které mají být později uhrazeny z prostředků rozpočtu Evropské unie," sdělil Broža. "Nejednoznačnost a nejasnost aplikace účetních předpisů v této oblasti nejsou dávány k tíži ministerstva školství," doplnil.

Účetní závěrku ministerstva školství prověřoval NKÚ už posedmé. "Částka celkových nesprávností se v jednotlivých letech snižovala. Oproti tomu ale narůstá částka, ke které se NKÚ z důvodu přetrvávajících nejasností a nejednoznačností předpisů nevyjadřuje," uvedl Broža.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…