Ministerstvo zdravotnictví vyhlásí další opatření proti covidu

23.09.2020 6:30

Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejní další opatření, která mají omezit epidemii nemoci covid-19. Podle úterního vyjádření ministra Romana Prymuly (za ANO) půjde o povinné uzavření restaurací a barů ve 22:00 a také o omezení sportovních akcí.

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásí další opatření proti covidu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Roman Prymula.

Zpřísněná opatření mají platit od čtvrtka, a pokud povedou ke snížení klíčových ukazatelů o šíření infekce, budou podle Prymuly po 14 dnech zrušena.

Restaurace a bary zatím musí být zavřené vždy od půlnoci do 06:00.

Omezení se dotknou také sportovních akcí. Počet diváků by se měl podle Prymulova vyjádření omezit přibližně na 2000 sedících lidí. Prymula uvedl, že Česko je v této oblasti benevolentnější než okolní země. Omezení počtu návštěvníků sportovních akcí ministr konzultoval s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou.

Prymula se funkce ministra zdravotnictví ujal v úterý ráno. V čele resortu nahradil Adama Vojtěcha (za ANO), který rezignoval. Při uvedení do úřadu Prymula řekl, že kvůli epidemii nového koronaviru nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku. V roli ministra se bude snažit epidemii stabilizovat a oploštit nárůst počtu infikovaných.

Pravděpodobné je podle Prymuly omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se ale události, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy.

Prymula v úterý také znovu ubezpečil, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Pro některé regiony se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách. Zároveň vyzval ředitele škol, aby na pátek 25. září vyhlásili volno. Spolu s pondělním státním svátkem by tak vznikl čtyřdenní víkend, který by poskytl čas na útlum epidemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…