Ministr Němeček jednal s čínskou delegací, projednali ubytování dětí v českých lázních

27.08.2014 19:43

Pobyt stovky čínských dětí v českých lázních, nabídka domácího lázeňství a využití špičkových tuzemských zdravotních programů, jako jsou například kardiochirurgie nebo onkologie, byly body, o kterých ve středu jednal s čínskou delegací ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten po jednání řekl, že čínská strana věří, že od jara příštího roku, kdy má být navázáno pravidelné přímé letecké spojení mezi Čínou a ČR, dojde k rozšíření spolupráce obou zemí a příjezdům čínských občanů na léčebné zákroky a ozdravné pobyty do tuzemska.

Ministr Němeček jednal s čínskou delegací, projednali ubytování dětí v českých lázních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Podle Svatopluka Němečka Česko zatím nabízí pilotní projekt pro čínské děti, konkrétně lázně ve vlastnictví státu Karlovu Studánku v Jeseníkách. „Je tam velmi čistý vzduch, a to by mohlo být jednou z věcí, na které Číňané budou slyšet, protože by mělo jít o děti z postižených aglomerací Pekingu a podobně, kde je životní prostředí velmi poškozené," řekl po jednání. Dětští pacienti by mohli přijet už začátkem příštího roku.

„Je to také samozřejmě o nabídce českých lázní a přizpůsobení se požadavkům čínských klientů. Myslím si ale, že specifika budou menší než u arabské klientely," dodal.

Němeček také připomněl dohodu, kterou uzavřela Fakultní nemocnice Hradec Králové s univerzitou tradiční čínské medicíny a univerzitní nemocnicí ve městě Čchang-ša v provincii Chu-nan. V Hradci Králové se zahajuje pilotní projekt a buduje klinika tradiční čínské medicíny, první svého druhu ve střední Evropě.

„To, že Česká republika je vnímána jako velmi významný partner pro Čínu v oblasti zdravotnictví ve střední Evropě vůbec, dokumentuje, že nás Čína požádala, abychom v příštím roce byli hostitelem summitu Číny a 16 zemí střední a východní Evropy ve zdravotnictví," poznamenal ministr.

Připomněl, že spolupráce není omezena jen na poskytování zdravotní péče, ale je také o příležitostech pro významné tuzemské exportéry podnikající ve zdravotnictví a na čínském trhu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…