Ministr Němeček o podezření na ebolu v Česku: Bylo to prospěšné

10.10.2014 22:25

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o ebole. Zatím se v Česku výskyt nemoci nepotvrdil, ale budeme připraveni, až se to stane. V pořadu zaznělo, co přijde, pokud např. na letišti v Praze přistane nemocný cestující. A pomůže Česko Africe?

Ministr Němeček o podezření na ebolu v Česku: Bylo to prospěšné
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Ministr Němeček ocenil práci zdravotníků v okamžiku, kdy se objevilo podezření, že je ebola v Česku. Ukázalo se, že vše funguje tak, jak má. „Myslím si, že to bylo velmi přínosné a že se zdravotníci zachovali přesně tak, jak měli,“ řekl. Vyjádřil se i k informaci Vladimíra Valenty, že specializované středisko v Těchoníně bude připraveno k použití do 72 hodin. Podle ministra by to mohlo být rychleji. Probere to prý s odborníky.

Popsal také, co se stane, pokud se objeví např. podezření, že je občan s příznaky nemoci na palubně letounu směřujícího do Prahy. Takové letadlo by přistálo na letišti ve zvláštním prostoru a cestující by byli po nezbytnou dobu sledováni. Zřejmě právě ve zvláštním armádním zařízení v Těchoníně.

Šéf resortu také řekl, že lékaře k pomoci v západní Africe rozhodně nemůže nutit, protože jde o životu nebezpečnou oblast, ale každý, kdo se rozhodne dobrovolně pomáhat, si zaslouží velkou úctu.

Zkušenosti s krvácivými horečkami

Ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber k tomu poznamenal, že by vláda měla apelovat na lékaře, aby se vydali na místo pomáhat. Obratem dodal, že představa určité izolace západní Afriky od zbytku světa není moc realistická. Pomoc je prý důležitější.

„My máme s krvácivými horečkami třicetileté zkušenosti a minimalizujeme možnost nákazy našich spolupracovníků. Na druhé straně existuje i široká sada opatření, aby se některý z našich spolupracovníků nestal případným zdrojem nákazy přímo v Evropě,“ uvedl Gruber.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…