Ministr Prachař chce studii za sto milionů. Přitom už se dělala dvakrát

11.07.2014 22:28

Šéf resortu dopravy Antonín Prachař chce dát až sto milionů korun člověku, který státu poradí, co dál s mýtným systémem. Faktem přitom je, že v minulosti byla tato otázka již položena a byly vypracovány hned dvě studie k tomuto problému. Proč tedy ministr hodlá platit další, když se hnutí ANO ohánělo potřebou ve státní správě šetřit. Tuto otázku si klade opozice i koaliční partneři.

Ministr Prachař chce studii za sto milionů. Přitom už se dělala dvakrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Prachař (vlevo)

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) nedávno v Interview ČT24 obhajoval potřebu zaplatit z veřejných peněz projektového manažera, který by státu poradil, jak by měl po roce 2016 vybírat mýto. Následně má tento manažer spolupracovat s ministerstvem na vypsání příslušné soutěže. Manažer může dostat za práci pro stát až 100 milionů korun. Hospodářské noviny však tvrdí, že to jsou vyhozené peníze. Český stát totiž již má k dispozici příslušné analýzy, a to hned dvě.

Hýření asi pokračuje i pod taktovkou ANO, varuje ČSSD

„První z nich byl vypracován v roce 2011 za tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty (Věci veřejné), druhý o rok později za jeho nástupce a stranického kolegy Pavla Dobeše. Na obou se podílela renomovaná auditorská a poradenská společnost Deloitte. Oba dokumenty důkladně rozebírají různé varianty pokračování a rozšiřování elektronického mýtného systému. A oba se zabývaly obdobím 10 až 15 let po konci stávající smlouvy,“ píše deník.

Expert na resort dopravy z ČSSD Jan Birke k tomu poznamenal, že hnutí ANO opakovaně hovořilo o plýtvání státními prostředky. Zdá se však, že za ministra Prachaře hýření s financemi pokračuje. Prachářův předchůdce ve funkci ministra Zbyněk Stanjura otevřené říká, že všechny další průtahy jsou zbytečné. Resort prý má k mýtu všechny studie a pořizovat další je čirým vyhazováním peněz.

Prachař si ale myšlenku výběru projektového manažera nechce nechat vzít. Předchozí studie prý nevznikly pod jeho patronací, nemůže za ně ručit a chce dohlédnout na to, aby vše bylo transparentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…