Ministr Stropnický sdělil čtenáři svůj názor na socialismus. A to zdaleka nebylo vše...

03.03.2014 11:38

Z PROFILŮ Ministr obrany Martin Stropnický odpovídal čtenářům na profilu, který si zřídil na serveru ParlamentníListy.cz. Řeč přišla na jeho vojenské zkušenosti, na jeho ambice udělat na ministerstvu pořádek, ale rovněž na jeho vzpomínky na dobu normalizace.

Ministr Stropnický sdělil čtenáři svůj názor na socialismus. A to zdaleka nebylo vše...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Jednoho z tazatelů zajímalo, zda má ministr obrany přímou zkušenost s armádou v podobě základní vojenské služby. Stropnický přisvědčil a prozradil, že kromě svého angažmá v armádním uměleckém souboru sloužil též u standardního útvaru, konkrétně u motostřeleckého pluku v Benešově.

Další čtenář se ptal, jak začal Stropnický na Ministerstvu obrany naplňovat předvolební sliby šetření. Ministr podle něj zvyšuje platy a přitom se bije do prsou, jak je pokryje propuštěním stovek zaměstnanců. Občan se obává, že pokud takto přemýšlí ve všech resortech, poroste státní dluh vesele dále. Speciálně armáda je podle něj černou dírou na peníze s nesmyslnými nákupy, nelogicky vysokými počty důstojníků a ministr sám se prý vždy nechá přesvědčit výmluvami vojáků na NATO, nebo EU.

Otázky i s odpověďmi ZDE, ZDE a ZDE.

Stropnický občana ujistil, že skutečně přišel na ministerstvo s cílem ušetřit.  A to nejen na výdajích, ale třeba i na výběrových řízeních. „Ten systém se `zdokonaloval` dvacet let a nedá se, bohužel, změnit za pár měsíců. Spousta lidí má zájem na tom, aby se nic nezměnilo,“ svěřuje se čtenáři. „Děláme na tom poctivě, věřte mi. Ale každý den na nás vypadne nějaký kostlivec,“ prozrazuje dále.

Další čtenář pak dal průchod svému rozhořčení a tázal se ministra, kde jsou ty slibované vzorové kapitalistické podniky, světové výrobky a moderní technologie. Rovněž jej zajímalo, kde jsou ty platy, umožňující solidní existenci srovnatelnou se západní Evropou a USA, kterou „vaši představitelé Havel a Klaus“ v roce 1989 slibovali. Další dotazy podobné naléhavosti směřovaly na ceny a kvalitu zboží, úroveň kriminality, nebo kompetentnost a neúplatnost polistopadových politiků.

Ministr opáčil, že tohoto čtenáře zřejmě nepřesvědčí, ale přece jen to zkusí. „Dovolil bych si říct, že se nám v průměru nevede zle,“ prohlašuje ministr. V okolních státech podle něj lidé také musejí šetřit, rozhodně nejezdí o víkendech na chaty, protože žádné nemají. A dvě dovolené za rok jsou podle něj v těchto zemích také utopií.

Dotaz na kvalitu výrobků Stropnického přiměl zavzpomínat: „Zboží z doby normalizace si dobře pamatuji. Rajčata plná dusíku, špinavé nahnilé brambory, mléko balené v igelitu a spousta dalších lahůdek,“ lovil v paměti. Pokud jde o kvalitu domů, vzpomíná si prý na panelákové byty 2+1, kde musely bydlet tři generace. „Stýská se vám po `hygienickém jádru`? Schází vám umakart a váleček na zdi? Mně ne,“ ujistil tazatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …