Ministr Vojtěch kvůli koronaviru nařídil zastavit vydávání víz v Íránu

08.03.2020 6:50

Česko ode dneška přestává kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru vydávat víza na svém zastupitelském úřadu v íránském Teheránu. Úřadu to uložilo Ministerstvo zdravotnictví v mimořádném opatření, které podepsal ministr Adam Vojtěch (za ANO). Vojtěch to oznámil na twitteru. Situace s koronavirem není podle ministra v Íránu pod kontrolou.

Ministr Vojtěch kvůli koronaviru nařídil zastavit vydávání víz v Íránu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Mají více než 1000 nových pozitivních případů za den. Musíme na to reagovat a chránit ČR před zavlečením koronaviru z této země,“ napsal ministr na twitteru. Vydávání víz občanům z Íránu do ČR se zastavuje s okamžitou platností. Ministerstvo zdravotnictví v textu mimořádného opatření zveřejněném na svém webu uvedlo, že v Íránu je zhruba 5000 případů nákazy a je žádoucí omezit odtud cesty „do doby efektivní kontroly epidemie“.

Zastupitelský úřad ČR v Teheránu nemá podle mimořádného opatření přijímat žádosti o víza a pobytová oprávnění, nemá o nich vést řízení a rozhodovat. Výjimkou jsou žádosti o krátkodobá schengenská víza rodinných příslušníků občanů České republiky. „Ministerstvu vnitra se ukládá pozastavit rozhodování již probíhajících řízení o udělení pobytových oprávnění podaných na zastupitelském úřadu v Teheránu,“ píše se také v dokumentu.

V Česku je zatím 26 potvrzených případů nákazy, s výjimkou jednoho všechny souvisejí s Itálií. Jedna nakažená byla v americkém Bostonu. U všech 26 pacientů je průběh nemoci mírný. V jiném mimořádném opatření Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby všichni lidé z Česka, kteří se budou ode dneška vracet z Itálie, zůstali na dva týdny v izolaci. Dnes povinnou karanténu po návratu z Itálie rozšířilo i na cizince, kteří v ČR trvale či přechodně žijí nebo pracují. Omezení se ale nově nevztahuje na řidiče kamionů a zdravotní služby a na piloty.

Česko už dříve s Itálií i s dalšími dvěma koronavirem silně zasaženými zeměmi, s Čínou a Jižní Koreou, přerušilo letecké spojení. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…