Ministr financí Německa reagoval na protiislámské protesty tvrzením, že země přistěhovalectví potřebuje

28.12.2014 6:23

Na desetitisícové protiislámské demonstrace, které se ve velkých německých městech již týdny konají, zareagoval ministr financí Wolfgang Schäuble prohlášením, že imigrace je dobrá věc. Podle něj němečtí politici musí lépe vysvětlit, že užitek by z ní mohli mít všichni. Podle agentury Reuters to měl Schäuble včera prohlásit v místních médiích.

Ministr financí Německa reagoval na protiislámské protesty tvrzením, že země přistěhovalectví potřebuje
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Německo zažilo v poslední době několik protiislámských demonstrací. Náhlý vzestup hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na jehož pondělní demonstraci se v Drážďanech i přes kritiku sešlo zhruba 17.500 sympatizantů, přiměl politiky k reakci.

Přistěhovalectví dnes potřebujeme

„Svět je otevřenější a přistěhovalectví pomáhá všem. Tak jako jsme využili milionů uprchlíků a vysídlených po druhé světové válce na obnovu... Tak potřebujeme přistěhovalectví dnes," sdělil Schäuble deníku Bild Online na téma popularity hnutí Pegida.

Přistěhovalectví je citlivou otázkou i v jiných evropských zemích včetně Británie či Švédska, kde již voliči potrestali politiky za to, že tuto věc nedokázali řešit. V Německu je toto téma mimořádně citlivé kvůli nacistické minulosti země. Německá azylová politika patří k nejliberálnějším na světě.

I německý prezident prohlásil, že není třeba mít z imigrantů obavy

„Samozřejmě musíme žít s přistěhovalci společně. Změní to náš každodenní život, ale nezhorší ho to, naopak převážně zlepší," dodal také podle agentury Reuters ministr, podle něhož se politici musí zlepšit, pokud jde o vysvětlování změn v každodenním životě. Navázal tak na nedávné vyjádření prezidenta Joachima Gaucka, který tento týden řekl, že lidé by neměli mít obavy.

Německá populace stárne a zmenšuje se. Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že země potřebuje pracovníky ze zahraničí kvůli chronickému nedostatku kvalifikovaných pracovních sil. Místní úřady však upozorňují, že se potýkají s velkým počtem žadatelů o azyl a čisté přistěhovalectví je nyní na nejvyšší úrovni za dvě desetiletí. Počet žadatelů o azyl v největší evropské ekonomice stoupl letos více než dvojnásobně na zhruba 200.000 lidí. Mnoho Němců má obavy, kolik by to mohlo stát, a bojí se, že uprchlíci budou zabírat pracovní místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …