Ministr financí? Padlo jméno Vladimír Dlouhý

11.11.2013 11:05

Je na zváženou, zda by se šéf hnutí ANO Andrej Babiš v pozici ministra financí nedostal do střetu zájmů. Server Týden.cz oslovil některé podnikatele, ale i ekonoma, a zjišťoval, zda se obávají v takovém případě zneužití postu ministra proti konkurenci. Z odpovědí vyplynulo, že Babiše z podobných praktik nepodezírají.

Ministr financí? Padlo jméno Vladimír Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

"Já ho znám a vím, že je to člověk, který si svého kreditu a svého jednání extrémně váží. Já si myslím, že by to nezneužil, ale to není důležité. Podstatné je, co si myslí veřejnost. Určitě by mu to bylo vyčítáno, a i když by to byl kvalitní ministr financí, protože by do toho vnesl princip správného hospodáře, tak by bylo lepší, aby do toho křesla nominoval nějakého nezpochybnitelného kvalitního odborníka," míní Zbyněk Frolík, majitel firmy Linet, která je předním evropským výrobcem nemocničních lůžek.

Podle něj by mohl být takovým respektovaným expertem například ekonom Vladimír Dlouhý.  Právě on je prý příkladem člověka, který financím rozumí, má zkušenosti z oboru a navíc je nezpochybnitelnou autoritou. "Já se na to dívám tak, že kvalita těch lidí je klíčová. Ministr financí, to není jenom řízení správy, ale také ikona, která do jisté míry reprezentuje to, jakým způsobem se ekonomika bude odvíjet," řekl Frolík

Server Týden.cz se také zeptal přímé konkurence Andreje Babiše Ladislava Steinhausera, který vlastní uzenářský podnik.  Ani on však proti možnému Babišovu angažmá na Ministerstvu financí nic nenamítá. "Nemám s tím problém," odpověděl prý stroze.

Z Babiše v čele financí nemá obavy ani známý ekonom

Ministerstvo financí v držení hnutí ANO prý může být rizikem pro konkurenci Andreje Babiše. Týden.cz si všímá toho, že skrze ministerský finanční analytický útvar by prý Babiš mohl nahlížet pod ruce svých rivalů.

Ekonom Jiří Schwarz rovněž Ministerstvo financí v rukou ANO nevnímá jako riziko. "Podle mne jde o zbytečné obavy, že by Andrej Babiš mohl zneužít post financí proti konkurenci,“ uvedl Schwarz a dodal, že Babiš by ani v průběhu vyšetřování analytického útvaru neměl možnost dostat se k jakýmkoli informacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…