Ministrem kultury bude Balvín, ČSSD chce druhý pokus k sestavení vlády

29.06.2013 6:26

Po třetím dnu vyjednávání v Kramářově vile přibyl včera do sestavy úřednické vlády Jiřího Rusnoka bývalý šéf České televize Jiří Balvín, který přijal nabídku stát se ministrem kultury. Designovaný premiér Rusnok bude ve schůzkách s kandidáty na ministerské funkce pokračovat po víkendu. Vládu chce mít sestavenou do konce příštího týdne.

Ministrem kultury bude Balvín, ČSSD chce druhý pokus k sestavení vlády
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Balvín, ilustrační koláž

Sociální demokracie v pátek poprvé připustila, že by se při případném druhém pokusu ujala sestavování kabinetu. Až dosud odmítala jakoukoliv účast na vládě do doby, než se uskuteční nové volby.

Prioritou ČSSD je podle předsedy Bohuslava Sobotky i nadále rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Pokud by se nenašlo potřebných 120 hlasů poslanců, pokusila by se ČSSD o menšinovou vládu.

Podle TOP 09 je takový požadavek legitimní, její první místopředseda Miroslav Kalousek se ale domnívá, že by kabinet sociálních demokratů důvěru ve Sněmovně nezískal. Podle Kalouska jsou sociální demokraté relevantní silou ve Sněmovně na rozdíl od "vlády přátel Miloše Zemana", jak charakterizuje kabinet, který z pověření prezidenta sestavuje Rusnok.

Působení členů ČSSD v Rusnokově vládě stranu rozděluje

ODS dál trvá na sestavení koaliční vlády v čele se šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Podle úřadujícího předsedy Martina Kuby jde u ČSSD o snahu sjednotit tuto stranu, kterou prý nyní nabídky na působení v Rusnokově vládě rozdělují.

V ČSSD se objevují odlišné názory na to, zda by v Rusnokově kabinetu mohli působit i členové strany. Nabídku totiž přijala členka ČSSD Marie Benešová. Část vedení sociální demokracie si myslí, že by kvůli tomu Benešová měla stranu opustit.

Rusnok je spokojen

Rusnok po ukončení páteční série schůzek novinářům řekl, že je s dosavadním průběhem jednání o obsazení svého úřednického kabinetu velice spokojen. Už má domluveny schůzky na příští týden, kdy chce formování nové vlády dokončit. "Tento týden jsem na to měl de facto tři dny a jsem skoro v polovině. Takže za těch pět dnů to určitě zvládnu," řekl ČTK.

Programové prohlášení vlády bude stručné, řekl Rusnok. Jeho tématy budou návrh státního rozpočtu, evropské fondy, likvidace následků povodní nebo zvýšení plateb státu za zdravotní pojištěnce.

Na konci týdne jsou jistí čtyři ministři

Skupinu tří již jistých ministrů Rusnokovy vlády rozšířil Balvín, který v minulosti řídil Českou televizi či hudební televizní stanici Óčko. Už dříve na Rusnokovu nabídku kývl Martin Pecina, který bude stát opět v čele Ministerstva vnitra. Resort již vedl ve vládě Jana Fischera. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) bude ministryní spravedlnosti a zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Jasno zatím není o postu ministra životního prostředí, který Rusnok nabídl viceprezidentovi Svazu průmyslu a dopravy Radku Špicarovi. "Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno," řekl dnes novinářům Špicar. Naopak náměstek Ministerstva pro místní rozvoj Daniel Braun nabídku rovnou odmítl. Raději se chce dál věnovat zajištění unijních dotací pro ČR. Rovněž rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák nechce být ministrem, dnes odmítl vedení Ministerstva školství. Ministrem školství nechce zůstat v Rusnokově kabinetu ani nynější šéf úřadu Petr Fiala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…