Ministři na stupínku a dav seniorů venku vřel

30.05.2012 15:02

Kabinet Petra Nečase dnes na svém zasedání posuzoval několik zákonů. Například jednal o budoucích pravidlech pro pořádání stávek. Jako výsměch ministrům se ale k tomu stal fakt, že právě ve chvíli, kdy se odehrával brífink po jednání vlády, senioři a zdravotně postižení dorazili před Úřad vlády. A hlasitě o sobě dali vědět.

Ministři na stupínku a dav seniorů venku vřel
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci protestující proti vládě

Pískot a dunění davu – to bylo slyšet dnes ve chvíli, kdy kabinet Petra Nečase předstoupil před novináře. Senioři a zdravotně postižení totiž dnes v Praze protestují proti vládní politice a v momentě, kdy ministři po svém dnešním jednání referovali novinářům, co za zákony schválili, dav seniorů dorazil také před Úřad vlády.

Ministři ale jakoby neslyšeli, k hlasitému pískotu a hučení davu se nevyjádřil nejprve ani samotný premiér. (ČT24 brífink, kde zaznělo vyjádření premiéra ke stávce, usekla).

Petr Nečas místo toho nejprve vtipkoval kvůli schválené možnosti vybrat si na vozidlo za poplatek registrační značku podle přání. Vlastní kombinace alfanumerických znaků sice bude stát za  jednu tabulku pět tisíc korun, tedy deset tisíc na jedno vozidlo, ale ministři by si prý něco takového sami nikdy nepořídili.

„Státní poznávací značku na přání?  To ne. Já bych si ji nepořídil. Řekl bych tím zároveň, že jsem nabob, nevím co s penězi a vykraďte mi mé auto, asi se vám to vyplatí,“ reagoval na to premiér Petr Nečas. Ministři stojící okolo něj se tomu nejenom zasmáli, ale dokonce i oni přitákávali, že něco takového by si také nikdy nekoupili.

„Já bych tam přidal ještě nápis: Policie, dejte mi pokutu,“ přidal se smíchem k vtipu premiéra ministr vnitra Jan Kubice.

S tykadly mu to prý sluší

Premiér se také ve vtipném tónu vyjádřil i ke kauze omilostnění řidiče Romana Smetany. Prý se shodl s názorem prezidenta Václava Klause, který nevyhověl žadatelům o omilostnění Smetany. Ten se proslavil tím, že politikům na předvolebních plakátech přikresloval tykadla, a následně nenastoupil nařízené veřejně prospěšné práce. A protože Smetana tykadla přimaloval také Nečasovi, premiér dnes řekl, že mu slušely.

„Sám sebe jsem viděl, sám sebe jsem hodnotil pozitivně,“ zhodnotil Smetanovo dílo Nečas s tím, že mu podle jeho slov tykadla zjevně sluší. Klausův krok, kdy prezident rozhodl neudělit Smetanovi milost, komentoval jako legitimní a správný.

Premiér navíc upozornil, že Smetana nebyl uvězněn kvůli tomu, že by politikům přimalovával tykadla, nýbrž proto, že odmítl nastoupit soudem udělené veřejně prospěšné práce.

Zajistí se tím možnost identifikovat vlastníka

Ministři ale kromě toho vysvětlovali ještě další podrobnosti k zákonům, které dnes schválili. Například kabinet dal zelenou návrhu regulovat anonymní akcie tím, že je firmy budou muset zapsat do centrálního depozitáře nebo uložit v listinné podobě u bank.

Obě varianty podle předkladatele návrhu ministerstva spravedlnosti zajistí možnost identifikovat vlastníka, kterou budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací.

"Nejdeme cestou pouze plochého populistického zrušení," vysvětlil novinářům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Vlastník anonymních akcií bude mít v případě, že nový zákon schválí i sněmovna a Senát, tři možnosti - zaknihovat akcie u centrálního depozitáře, uložit je pod jménem u registrované banky, nebo se rok od účinnosti zákona, tedy k 1. lednu 2014, anonymní akcie transformují na akcie na jméno. Vláda si podle Pospíšila uvědomuje, že zákonem zasáhne do vlastnických práv, pro případ, kdyby se majitelé akcií obrátili na Ústavní soud, chce nabídnout co nejširší vějíř možností přechodu od anonymních akcií. Navrhovaná řešení odpovídají praxi v Rakousku, Švýcarsku či Německu.

 K zmiňovanému zákonu z pera ministra práce Jaromíra Drábka, který má upravit budoucí pravidla pro pořádání stávek, se ale kabinet ještě vrátí za dva týdny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

11:56 „Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

Na roli médií se v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica zaměřil Ladislav Jak…