Minule jsem vám přivezl Krtečka a dnes... Zeman jednal s čínským prezidentem

04.09.2015 6:50

„Vítám vás, starý příteli.“ Těmito slovy pozdravil prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching českou hlavu státu. „Minulý rok jsem vám přivezl Krtečka, teď vám představuji nejlepšího fotbalistu Evropy,“ sdělil Mioš Zeman svému čínskému protějšku při představování Pavla Nedvěda.

Minule jsem vám přivezl Krtečka a dnes... Zeman jednal s čínským prezidentem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

Poslední den pobytu v Pekingu měl prezident Miloš Zeman jediný významný bod programu – bilaterální jednání s čínskou hlavou státu.

Setkání se, soudě dle jeho úvodu, neslo v pozitivním duchu. „Z náročných velkolepých oslav musíte být už unavený, takže vám vezu pouze samé dobré zprávy,“ řekl Zeman na úvod jednání čínskému prezidentovi.

A prezident Si Ťin-pching v superlativech pokračoval. „Naše společné vztahy rostou jako jabloň, kterou jste mi před necelým rokem daroval,“ uvedl prezident ČLR.

Zeman se pochlubil, ze si k snídani dal jablka, která od prezidenta Si dostal. „Byla vynikající,“ chválil český prezident. Pak už začal jmenovat konkrétní pokroky v česko-čínských vztazích od své návštěvy loni na konci řijna.

Zmínil například pondělní zahájení fungování pobočky Bank of China v České republice nebo chystané zahájení přímého leteckého spojení Prahy a Pekingu. První spoj poletí 23. září.

Bilaterálního jednání s čínskou hlavou státu se zúčastnila celá česká Zemanova delegace. Kromě už zmiňované fotbalové hvězdy Pavla Nedvěda to byli šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta, prezident Česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík nebo šéf České asociace sportu Miroslav Jansta.

„Setkání s čínským prezidentem trvalo dvakrát déle, než bylo plánováno. A to ne proto, že bychom se hádali, právě naopak,“ uvedl následně Zeman.

Po skončení schůzky čeká Miloše Zemana v Pekingu už jen setkání s českým mediálním doprovodem, kterému odpoví na otázky, a poté celá delegace zamíří do Šanghaje, kde zůstane do neděle. Na pražském vojenském letišti ve Kbelích by měl prezidentský speciál přistát kolem půlnoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…