Miroslav Karas vysvětlil divákům ČT, co je zač Vladimír Putin. Zvykejte si, teď bude v Moskvě dělat zpravodaje

19.12.2017 19:59

Rusko zasahuje, podle amerického prezidenta, do vnitřních záležitostí po celém světě. Donald Trump to uvedl v nové bezpečnostní strategii. Bude na to Moskva nějak reagovat, a je už teď jasné, že Vladimir Putin bude znovu prezidentem? Na to v úterním Interview na ČT odpovídal moderátorce Světlaně Witowské zahraniční zpravodaj České televize Miroslav Karas.

Miroslav Karas vysvětlil divákům ČT, co je zač Vladimír Putin. Zvykejte si, teď bude v Moskvě dělat zpravodaje
Foto: ČT
Popisek: Miroslav Karas

Příští rok se Miroslav Karas vrací jako zpravodaj po roce až čtvrt do Ruska a předpokládá, že se za tu dobu nic až tak význameného v Rusku nezměnilo. „Vrátím se jistě do stejného Ruska, které jsem opouštěl, i přesto, že Rusko prožívá svůj vývoj, působí zde stále stejná vláda, stejný prezident a jsou tam také stejné problémy,“ řekl na úvod.

Stejně jako Češi budou i Rusové v přištím roce volit prezidenta, podle Karase je zcela zbytečné spekulovat o tom, kdo se jím stane. „Rusko je zemí, kde je zbytečné organizovat sázky na to, kdo zvítězí. Volba prezidenta Ruské federace, která proběhne sedmnáctého března, je jasná. Vladimír Putin zvítězí s velkou převahou nad ostatnímu kandidáty,“ řekl s jistotou a dodal, že se stačí podívat na dlouhodobé průzkumy veřejného mínění, kde se těší podpoře většiny Rusů.

Popularita Putina podle slov Karase plyne především z toho, že je považován za takzvaného nového Rusa a v očích Rusů je moderním člověkem, který jim navrátil pocit hrdosti. „V očích ruských voliču je tomu tak poté, co si pamatují neoblíbeného Michaila Gorbačova, kterého obviňuji z rozpadu Sovětského svazu, a také po nepříliš oblíbeném Borisu Jelcinovi,“ dodal s tím, že Putin postavil Rusko na nohy sociálně, ekonomicky i politicky a udělal mu moderní vizitku v zahraničí.

Rusko už dlouho čelí sankcím kvůli anexi Krymu, to prý ale Rusy v běžném životě příliš netrápí. „Běžný život v Rusku je našima očima chápan rozdílně než v očích běžného Rusa. Běžný Rus si pamatuje, co bylo, a že bylo špatně. Rusové vám sami řeknou, že vydrží všechno, když to vydrželi jejich dědové, kteří byli hrdinové. Rusko je soběstačné v postarání se o svůj národ. Pokud se sankce dotkly odvětví třeba v potravinářském průmyslu, potraviny, které Rusové nejsou schopni vyrobit, tak jednodušše přivezou ze zemí, které sankce neuvalily,“ uzavřel.

Ve vnitřní politice sankce sehrály roli především takovou, že posílily Putina. „Stmelily vládu a především stmelily lidi, kteří Putina podporují, vidí ho jako vůdce, který mluví ostrým jazykem vůči Západu. Putin totiž ukázal, že nepadne a nepodlehne nátlaku sankcí, o svůj národ se postará a umí udeřit tvrdě pěstí do stolu,“ vyzdvihoval přednosti Putina Karas.

Donald Trump obvinil Rusko, že ovlivňuje dění v zemích celého světa, Karas se domnívá, že jeho výrok ale mít oficiální ruskou odezvu nebude, tedy že se k ní nevyjádří sám Putin. „Moskva už dala několikrát najevo, že jde o provokace, smyšlené teorie a útok na Moskvu. Zkrátka o tom bude hovořit tak, že jde jen o cílene útoky, které mají diskreditovat Moskvu,“ shrnul Karas.

Poté se zahraniční zpravodaj zamyslel nad tím, jaké jsou vlastně vztahy Putina s Trumpem. Jeden den totiž Vladimír Putin Donaldu Trumpovi děkuje za to, že americká tajná služba pomohla zamezit teroristickému útoku v Petrohradu, druhý den Trump obviňuje Rusko z toho, že ovlivňuje dění na celém světě.

„Oba prezidenti mluví jeden k druhému a přitom se asi neposlouchají. Každý spíše mluví pro své publikum. Můžeme tak pozorovat rozporuplné zprávy přicházející z Kremlu, nebo z Bílého domu. Po nástupu Trumpa se vztahy těchto států vlastně ani dramaticky nezlepšily, ani nezhoršily,“ uzavřel a dodal, že vztahy těchto dvou mocnosti se ještě jasně nevymezily, a zřejmé je i to, že Putin za svou podporu Donalda Trumpa očekával z jeho strany daleko vstřícnější kroky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…