Místopředseda ČSSD Netolický: Zase tak špatný výsledek to nebyl. Zeman se rozhodl na nás útočit

11.10.2018 20:50

Sociální demokracie opět prožívá další volební prohru v řadě. Zevnitř ČSSD je tak opět slyšet volání po obnově strany, nebo jejím rozdělení. Vládní strana, která ztrácí voliče, nyní stojí na zásadním rozcestí. Jak se k takovému problému hodlá postavit a má ČSSD schopnosti se s tím vším vypořádat a zase se stát úspěšnou? Nejen na to se zeptala moderátorka Zuzana Tvarůžková jejího místopředsedy a hejtmana Martina Netolického, podle jehož slov straně do jisté míry uškodil prezident Miloš Zeman.

Místopředseda ČSSD Netolický: Zase tak špatný výsledek to nebyl. Zeman se rozhodl na nás útočit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Není sporu o tom, že ČSSD v těchto volbách neskončila příliš šťastně. V této zemi podle Netolického ale musíme být realisté, a protože výsledek loňských parlamentních voleb byl něco málo přes sedm procent, nedalo se v těchto volbách očekávat, že jen pár měsíců po vnitřních změnách sociální demokracie nastane nějaký zásadní růst. „Nikdo to opravdu neočekával,“ podotkl.

Pozvolným trendem pak nazval snažení ČSSD o zvyšování a zlepšování celé své situace. „Doufám, že se to podaří. ČSSD může být opět úspěšnou značkou. Výsledek komunálních voleb ukázal, že musíme především stavět na úspěšných regionálních a komunálních politicích,“ míní místopředseda ČSSD a poukázal na to, že kde má ČSSD úspěšné starosty, tam nebyl výsledek nijak dramaticky špatný.

Výsledek není dobrý zejména ve velkých městech, kde se nevolí na základě osobního kontaktu s voliči. Pokud jde ale o středně velká měta a venkov, tam se ukazuje, že je výsledek výrazně lepší, upřesnil Netolický. „Je to skutečně o osobnostech, jak jsem říkal i před komunálními volbami,“ poznamenal.

V čem podle Netolického sociální demokracie ostatním stranám nestačí? Zajímalo moderátorku. „Víte, na to by nestačil nikdo. A to je bojovat se všemi kolem sebe. Babiš říká, že bojuje se všemi a všichni jsou proti němu, jenže tak to úplně není,“ řekl Netolický s tím, že spojení Babiš – Zeman je poměrně silné spojení.

Za pnutím v ČSSD může podle Netolického do značné míry i hlava státu. Připomněl, že byl jedním z těch, kteří nahlas kritizovali pana prezidenta, že nedostál svých ústavních kompetencí a spor o pana Pocheho jako ministra zahraničí otevřel on a neprávem. „Způsobilo to akorát další pnutí, které nebylo už potřeba,“ řekl.

Sociální demokracie by podle jeho slov měla teď být zaměřena na konkrétní témata, a to se jí prý v těchto volbách podařilo. „Před těmito volbami jsme zvolili vhodná témata. Hamáčkovi jsem například říkal, že tato témata by bylo dobré nadále držet, osvojit si je a pracovat s nimi,“ upřesnil a doplnil, že něco takového opravdu nemůže být pouze záležitost marketingu pár týdnů před jakýmikoli volbami.

I přes to Tvarůžková namítla, jestli se spíše ČSSD sama o sobě neztrácí a neměla by raději projít nějakou hlubší sebereflexí. „Paní redaktorko, sociální demokracie, pokud jde o hodnoty a myšlenky, se určitě neztrácí. Pokud by se ztrácela, tak už v ní dávno nejsem,“ sdělil Netolický s tím, že je přesvědčený sociální demokrat a je rád, že se kdysi rozhodl pro tuto stranu.

„Že je v tuto chvíli určitý pokles, neznamená, že všichni najednou budeme vymýšlet, jak stranu opustit,“ kroutil hlavou a dodal, že v ČSSD zná většinu členů, kteří jsou opravdu srdcaři, a byl by rád, pokud by velmi rychle tuto z velké části mediální debatu ukončili a začali se zabývat věcnými tématy.

Upozornil však, že pokud budou stále atakováni zvnějšku a pokud je bude stále někdo nahlodávat, pak se velmi těžko věcná témata řeší. „Pak se akorát řeší personálie, a to není důležité. Nesmíme se už zabývat sami sebou. V předvolební atmosféře celá řada témat zapadla jen proto, že se Zeman rozhodl dál útočit na sociální demokracii,“ stěžoval si Netolický s tím, že už příští týden je čeká zasedání ústředního výkonného výboru, kde se budou zabývat jak výsledky komunálních, tak senátních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…