Místopředseda TOP 09 Ženíšek kritizuje Zaorálkovo ministerstvo za tři údajná selhání

22.07.2014 12:34

Hned za tři údajná selhání kritizuje české Ministerstvo zahraničních věcí místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Jednak za to, že koho česká diplomacie podporuje na post šéfa unijní diplomacie, pak za výběr českého eurokomisaře a za nejasný postoj k situaci na Ukrajině.

Místopředseda TOP 09 Ženíšek kritizuje Zaorálkovo ministerstvo za tři údajná selhání
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Ženíšek upozornil na to, že ve středu 16. července proběhl mimořádný summit k výběru šéfa unijní diplomacie, kde byla odmítnuta italská kandidátka na tento post. „Obratem bych očekával iniciativu naší vládní koalice například ohledně podpory východoevropského kandidáta, polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského,“ uvedl Ženíšek s tím, že by to bylo v našem národním zájmu.

TOP 09 chce vědět, koho ČR podporuje na posté šéfa unijní diplomacie

Místopředseda TOP 09 poukázal na to, že o několik dní později, v pondělí 21. července přiznal šéf poslaneckého klubu ANO, že tato věc se v rámci koalice zatím nediskutovala. „Bohužel, jiný závěr mi z toho neplyne než ten, že vláda může těžko něco prosazovat, když o tak strategickém tématu koalice ani nejedná a teprve až po summitu si všimne, že se o něčem rozhoduje,“ poznamenal k tomu Ženíšek s tím, že takto se důstojná politika rozhodně nedělá.

TOP 09 bude proto iniciovat diskuzi ohledně jména pana Sikorského na zítřejším jednání výboru pro evropské záležitosti. „Kde mimo jiné bude po panu premiérovi požadovat vyjádření k tomu, koho vládní koalice na tento post vůbec podporuje,“ uvedl Ženíšek.

K výběru českého eurokomisaře podotkl, že „cena“ za mezikoaliční vyjednávání se mu zdá velmi nepřiměřená. Navíc prý nejednotné koaliční hlasovaní ohledně kandidátky na eurokomisaře staví Českou republiku opět do pozice nedůvěryhodného partnera.

„To nechci ani připomínat téměř bezvýznamnou cestu pana premiéra do Bruselu, kde s předsedou Evropské komise neřešili pouze resorty, ale očividně i to, zda eurokomisařem má být žena, nebo muž,“ podotkl Ženíšek.

Českou diplomacii kritizoval i za nejasný postoj k situaci na Ukrajině. Doufá, že vláda jednoznačně podpoří zpřísnění sankcí proti Rusku, které se na půdě EU právě připravují.

Celé znění článku najdete zde: http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zenisek-TOP-09-Selhani-ceske-diplomacie-327844

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…