Místopředseda lidovců natřel sockarty: Už slouží jen k šikaně lidí

04.04.2013 20:58

Působení TOP 09 na resortu práce a sociálních věcí nás muže stát navíc až 3,6 miliardy korun. Tento odhad vyslovil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, jinak velký kritik sKaret či zneužívání dávek na bydlení. Zneužívání dávek je podle jeho názoru třeba postihovat, ale sociální karta byla špatnou cestou.Odpovědnost za "průšvihy" na MPSV nese podle jeho názoru místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek a jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška.

Místopředseda lidovců natřel sockarty: Už slouží jen k šikaně lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek je jedním z ostrých kritiků působení TOP 09 v resortu Ministerstva práce a sociálních věcí. Lidovci dokonce podali trestní oznámení v souvislosti se systémem vyplácení sociálních dávek. Bartošek také ostře kritizuje projekt sociálních karet, po jehož ukončení volá už i ODS. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dal ale najevo, že se mu tento nápad nelíbí.

Zneužívání dávek je třeba postihovat, ale jinak

K dění na MPSV se ve čtvrtečním pořadu Hyde Park vyjadřoval právě Bartošek, jenž působí v pozici stínového ministra sociálních věcí. "Sociální karty jsou zbytečné. Původní záměr nástroje proti zneužívání sociálních dávek se zcela vytratil a dnes tato karta slouží už jen k šikanování lidí," prohlásil Bartošek. Sociální dávky přitom podle něj zneužívá jen asi pět procent a kvůli tomu byly sKarty vnucovány všem.

"Je otázka, zda je správnou cestou, aby stát připravil nákladný systém namířený proti zneuživatelům sociálních dávek. Proti zneuživatelům je třeba bojovat, ale např. prostřednictvím poukázek," prohlásil dále Bartošek, který působí zároveň v pozici místostarosty Dačic. V příhraničních oblastech jsou prý tyto karty naprosto neužitečné. Stejně tak podle Bartoška není třeba občany zatěžovat dalším identifikátorem. Občany už dnes lze identifikovat jinak. Kartu by měl podle Bartoška dostat jen ten, kdo o ní pro jeví zájem, tato karta by navíc neměla být vázána na jedinou konkrétní banku.

Bartošek však také připustil, že v obecné rovině může kontrola prostřednictvím elektronických karet nést ovoce, ale to se týká především lidí, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi.

Zneužívání dávek na bydlení

V pořadu také přišla řeč na zneužívání peněz plynoucích na sociální bydlení. Podle Bartoška je to problém, který bude jednoznačně třeba řešit, není totiž možné, aby si majitel sociálního bydlení účtoval třeba dvacet tisíc korun, když je cena nájmů v místě obvyklá na hladině 4500 korun.

"Musí být jasně definováno, kde je jaká ubytovna. Tyto ubytovny mají podléhat kontrole. Musí být zpracována cenová mapa a pokud bude v nějakém sociální ubytovně vyšší cena, tak stát vyplatí pouze maximální cenu podle cenové mapy a zbytek bude muset uhradit klient, nebo se bude muset přestěhovat jinam," nabízí řešení Bartošek.

Odpovědnost nese místopředseda TOP 09 Drábek

Za problémy s IT systémy na MPSV  i se sociálními kartami nese podle Bartoška místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška a jeho pozdější nástupce Jan Vitula. Pokud se to prokáže, měli by tito lidé zaplatit škodu, kterou způsobili. Právě to si myslí stínový ministr práce a sociálních věcí, který poukazuje na to, že resort zneužil prostředky z Evropské unie.

"IT zakázky byly realizovány s firmou Microsoft, licence byly nakoupeny za 323 milionů," prozradil Bartošek s tím, že nákup dalších služeb  stál stovky milionů korun. Celý projekt se vyšplhá přes jednu miliardu korun. Na ony služby však podle Bartoška není možné čerpat peníze z fondů Evropské unie. Bartoškovy nejčernější odhady nákladů na tento experiment TOP 09 se pohybují okolo 3,6 miliardy korun.

Místopředseda lidovců však věří, že kriminalisté kauzu rozpletou a soudy se k ní patřičně postaví. Touto poznámkou reagoval na konstatování jednoho z diváků Hyde Parku, který se podivoval nad tím, že poslanec David Rath (dříve ČSSD) již celé měsíce sedí ve vazbě, ale lidé z vládních stran nejsou postihováni stejně tvrdě.

Za všechno ovšem exministra Drábka nekritizoval. Jistou dobrou cestou byla motivace lidí k udržení pracovních návyků skrze veřejně prospěšné práce. Tyto práce by však lidé měli mít zaplaceny.  Vrátili bychom se k veřejně prospěšným pracím. Připadá nám spravedlivé, když si lidé k pobírání dávek dokážou sehnat nějakou práci. Zároveň je podle Bartoška třeba, aby se Úřad práce ČR choval aktivněji a posílal do terénu pracovníky, kteří budou podnikatelům nabízet pracovníky. Lidé by se však podle místopředsedy lidovců neměli spoléhat jen na Úřad práce, ale měli by si práci shánět i sami.

O dětech a penzistech

V závěru pořadu přišla řeč také na výchovu dětí a zvyšování věkové hranice odchodu do důchodu. Toto zvyšování je podle Bartoška potřebné. Zároveň je třeba lidem připomínat, že prostřednictvím odvodů státu projevují mezigenerační solidaritu. Lidovci pravděpodobně půjdou do příštích voleb s nápadem, že by bylo možné, aby děti přímo přispívaly na důchod svým rodičům.

"Zároveň se chceme vrátit ke společnému zdanění manželů, je to krok k podpoře rodiny. Bez rození dalších dětí se česká společnost neobejde," zdůraznil Bartošek. Matky, které dají přednost výchově dětí před budování vlastní pracovní kariéry, by měly být ohodnoceny odpovídajícím způsobem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…