Mládek: Nový tendr do pěti let. Dostavět by se měly i Dukovany

10.04.2014 15:25

Českého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka netěší rozhodnutí energetické společnosti ČEZ zrušit tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, projekt by podle něj znamenal vznik nových pracovních míst. Zároveň si ale uvědomuje, že ČEZ k takovému kroku kvůli nízké ceně elektřiny na burze musel přistoupit.

Mládek: Nový tendr do pěti let. Dostavět by se měly i Dukovany
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Ministr to dnes při návštěvě Berlína řekl ČTK a České televizi. Podotkl také, že si umí představit do pěti let vypsání nového tendru na jaderné bloky v Česku, ale v menším rozsahu.

„Mě osobně to příliš netěší, protože jsem vždycky považoval možnou výstavbu dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín za výborný impulz pro českou ekonomiku, protože to by byla akce takového keynesiánského typu, která by poskytla práci desetitisícům lidí," řekl Mládek.

ČEZ musí brát ohledy na zájmy menšinových akcionářů

Ministr připomněl, že v době vypsání tendru se cena elektřiny na burze pohybovala kolem 80 eur za megawatthodinu, nyní ale klesla ke 32 eurům a špatný je i výhled pro další vývoj. Aby se stavba dvou bloků v Temelíně vyplatila, potřeboval by ČEZ ceny elektřiny přes 70 eur za megawatthodinu. „ČEZ je veřejně obchodovaná společnost, stát tam není stoprocentní vlastník, tudíž musí brát ohled na zájmy minoritních akcionářů," připomněl Mládek.

„Veřejně obchodované firmy mají problémy k příliš velké krátkodobosti. Chtějí zajišťovat neustále zisk akcionářům," podotkl ministr s tím, že rozhodnutí o stavbě jaderné elektrárny má strategický charakter. Elektrárna je totiž uvedena do provozu deset let po rozhodnutí a elektřinu vyrábí dalších 50 až 60 let. „To je něco, co obtížně absorbují kapitálové trhy, protože nepracují s takovým horizontem," řekl Mládek.

Stavbu jaderných bloků by mohla převzít nová státní společnost

I kvůli tomuto problému by podle něj případnou další výstavbu jaderných bloků v Česku mohla převzít nějaká nově zřízená státní společnost. Ministr nicméně předpokládá, že namísto stavby dvou bloků v Temelíně by měl nový tendr mít menší rozsah. „Já si myslím, že do budoucna by bylo daleko lepší, kdyby se postavil jeden blok v Temelíně a další v Dukovanech, protože my potřebujeme rozvíjet nejenom Temelín, ale i Dukovany," řekl.

„Dovedl bych si představit, že se do pěti let obnoví tendr aspoň na jeden blok Temelína," uvedl Mládek. V takovém případě by podle něj bylo vhodné využít i zkušenosti, které ČEZ získal při přípravě nyní ukončeného tendru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…