Mládek s Kubou si to u Jílkové rozdali kvůli daním. Došlo dokonce i na hajlování

14.11.2013 23:21

S budoucí novou vládou vyvstává několik otázek, jednou z nejpalčivějších ale bude rozvržení daní. ČSSD chce totiž daně zvedat – a to bohatým a podnikům. Jak naznačil stínový ministr financí Jan Mládek v ČT, bude ale ještě otázka, jak se strany dohodnou napříč koalicí.

Mládek s Kubou si to u Jílkové rozdali kvůli daním. Došlo dokonce i na hajlování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

„S lidovci to nebude jednoduché, ale ne tolik kvůli dani z příjmů fyzických osob, ale spíš kvůli církevním restitucím,“ poznamenal v pořadu Máte slovo poslanec za ČSSD Jan Mládek. Co se týče daní z příjmů fyzických osob, nejjednodušší prý bude udělat průměr napříč koalicí – ANO chce jednotnou daň, KDU-ČSL tři pásma, a tak se udělají pásma dvě, jak chce ČSSD.

Některým lidem v publiku ale argumentace sociálních demokratů vadila. Například žena pracující jako OSVČ sice na jednu stranu uznala, že daně vzrostou především těm bohatším, ale podle ní je vše propojené, a tak budou ovlivnění všichni. „Lidi tady žijou chudě. Snižuje se jim kupní síla a pak chtějí na nich víc vybírat daně?! To nejde,“ zlobila se.

Do kritiky se pustil i muž sedící v publiku, který nechce progresivní zdanění a jemuž vadilo, že stínový ministr financí Mládek se ohání tím, že „to dělají i ostatní“. „Já bych jen uvedl takový příměr. Ve 30. letech taky všichni hajlovali a ukázalo se, že to není dobře,“ řekl kontroverzně. „Kdybyste se věnoval podstatě toho problému, tak si myslím, že bychom mohli argumentovat,“ dodal.

Podle něj totiž není možné, aby lidi, kteří vydělávají více peněz, za to byli trestáni prostřednictvím vyšších daní. Přitom může jít často o zodpovědné podnikatele, kteří vytvářejí pracovní místa.

Zodpovědní podnikatelé? Podívejte se do OKD

„To jsme viděli teď při krizi, jak jsou zodpovědní,“ poznamenal státní zaměstnanec Pavel Novák, který byl také ve studiu. Odkázal se například na management OKD, na němž je právě tato „zodpovědnost“ vidět.

„To je velmi nefér vůči podnikatelům,“ zapojil se do diskuse úřadující předseda ODS Martin Kuba. „Jestli nám ČSSD pořád říká ‚my jako stát vytvoříme pracovní místa‘, tak na ta místa musí někdo vydělat,“ odvětil.

Moderátorka Michaela Jílková pak pokračovala v rozebírání programu ČSSD. Ta například také chce snížit nezaměstnanost a zvýšit minimální mzdu. Jenže podle některých kritiků toto nelze učinit současně.

Například podle podnikatele Jana Rambouska jde akorát o "pěknou" kampaň. „Ti lidé, kteří mají minimální mzdu, jim tleskají,“ divil se v pořadu. „Ale zapomínáme jim říct, že půlka těch lidí, kteří mají minimální mzdu, bude propuštěna,“ dodal. Když se totiž zvedne minimální mzda, kritici očekávají propouštění a vyšší nezaměstnanost.

Podle některých lidí v publiku pak zaznělo, že než aby se zvyšovaly daně, mělo by se spíše zasáhnout proti unikajícím miliardám do daňových rájů. Na tom by se vybralo několikanásobně více. „Jsou tady stovky tisíc lidí, kteří neplatí žádné daně. Utíkají odtud miliardy na Bahamy, ale to se neřeší,“ stěžoval si postarší muž. Vyšším zdaněním se podle něj zajistí třeba dvě miliardy, ale úniky dělají stovky miliard. „Je potřeba zabránit daňovým krádežím!“ přidal se i další muž.

Toho se však chytil bývalý ministr průmyslu a obchodu Kuba. Podle něj akorát levicoví politici vyvolávají falešné zdání, že tak vysoké úniky mohou být pravdivé. Házet různá čísla o stovkách miliard může kdokoliv. Sám však přesný údaj neuvedl s odkazem na to, že finance nebyly jeho resort.

Mládek však odpověď věděl, podle jeho slov Evropský parlament odhaduje české roční „mezery“ v daních na 240 miliard korun. „Takže těch sto miliard je naprosto realistický odhad,“ dodal.

Podle něj je ale i jinde problém, bývalá pravicová vláda mohla zakročit, ale neudělala to, protože rezignovala na boj s daňovými úniky. Například registrační pokladny – pravice včetně ODS je odmítá a odkazuje se na to, že to akorát ztíží práci. Tím se ale dopředu vzdává boj s únikem daní. „Tady musí být aktivní vůle něco dělat, aktivní vůle proti tomu bojovat,“ burcoval Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…