Mládek si podal Babiše kvůli Dolu Paskov: Nic nevyřešil, problém jen odsunul

07.04.2014 18:25

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dohodl s vedením firmy NWR na prodloužení těžby v Dole Paskov do roku 2017. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se k tomu vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj se nic vyjednat nepodařilo a problém byl jenom odsunut.

Mládek si podal Babiše kvůli Dolu Paskov: Nic nevyřešil, problém jen odsunul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministra Mládka překvapilo, k čemu se jeho kolega Babiš dopracoval a k jakým nápadům přišel.

„Ti lidé nesmí na dlažbu a budou přislíbeny peníze na sociální službu ve výši 600 milionů. To vítám. Ale je tam mnoho nejasností. Není zřejmé, jak je tato dohoda vázána na cenu uhlí. Tam slyšíme nějaké divné podmínky,“ upozornil ministr průmyslu.

V dohodě mezi Babišem a NWR nejsou jasně nastavené parametry. Problém se odsunul

„Říkají, že když cena stoupne, tak útlumový program nebude nutný. Když ale cena uhlí klesne, tak smlouva neplatí a OKD bude chtít víc. Nejsou tam jasné parametry,“ obává se Mládek. Čeká proto na úterní jednání s Andrejem Babišem, kde se okolnosti dohody s NWR vyjasní.

„Já si myslím, že se to nepovedlo dojednat, že ten problém byl odsunut a nikdo se k tomu nehlásí. Pan Babiš říkal, že na sanaci dolu nejsou peníze,“ připomněl Mládek a nařkl Babiše, že se chová nekolegiálně.

„Není to úplně příjemný pocit, ale já jsem to čekal. Od toho, čemu říkáte firmostrana, musíte čekat různá překvapení,“ prohlásil ministr průmyslu v pořadu Českého rozhlasu.

Zaměstnanci mohou tak jako tak skončit na konci roku na dlažbě

Mládek se obává, že zaměstnanci OKD půjdou na konci letošního roku na dlažbu. „Přijde vedení OKD. Řekne, že důl prodělává a státe, starej se, pokud nechceš, aby lidé skončili na dlažbě,“ tvrdí ministr.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dohodl s předsedou představenstva NWR, že se bude v Dole Paskov těžit do roku 2017. Stát bude financovat pouze sociální program pro horníky v hodně 600 milionů korun.

Jak je chce Babiš dotlačit k tomu, aby zaplatili? Ty peníze v té firmě už nejsou

„Jednal jsem s panem Garethem Pennym, který je nejvýše postaveným členem v NWR. Podařilo se mi ho přesvědčit, že NWR nezavře důl tři roky. Stejně oproti původní dohodě, kdy 500 milionů mělo jít na sanaci dolů, tak jsem ho přesvědčil, aby tuto částku vzala NWR na sebe,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci.

Mládek se shoduje s Babišem na tom, že sanaci dolu by měla zaplatit firma NWR. „Otázka je, jak je chcete k tomu dotlačit, protože ty peníze už v té firmě nejsou. Jsem rád, že pan Babiš přislíbil aspoň ty sociální výdaje,“ dodal Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…