Mládek vyplísnil Schwarzenberga a Jana Fischera. Oba prý škodili

24.01.2014 8:51

Kandidát sociální demokracie na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek nemá nejlepší vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Během schůzky s hlavou státu prý dostal několik otcovských rad týkajících se bezpečnostní prověrky. V rozhovoru pro Hospodářské noviny Mládek hovořil nejen o setkání s prezidentem, ale také třeba o zahraniční politice šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Mládek vyplísnil Schwarzenberga a Jana Fischera. Oba prý škodili
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ČSSD za účasti stínového ministra financí Jana Mládka, místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Svazu pacientů ČR Luboše Olejára

Jan Mládek je jedním z kandidátů na ministra, ke kterým má prezident Miloš Zeman jisté výhrady. Ty se týkají i skutečnosti, že Mládek nezískal bezpečnostní prověrku, ačkoli o ni v minulosti opakovaně žádal. Sám poslanec prý nezná pravý důvod zamítnutí a nehodlá o něm spekulovat.

Ani o schůzce s hlavou státu nechtěl v rozhovoru pro HN příliš hovořit. Poznamenal pouze, že ohledně bezpečnostní prověrky dostal od Zemana několik otcovských rad. Své vztahy s ním popisuje Mládek jako „komplikované". Vinu na tom podle něj dílem nese i článek z roku 1996, ve kterém spolu s Miroslavem Janstou napsal, že ČSSD nemá být hulvátská a má se zaměřit i na středové voliče.

Jako budoucí ministr průmyslu a obchodu nepovažuje za nejcitlivější téma dostavbu Temelína, ale těžební limity. „ČSSD už se jednou usnesla, že prolomení limitů je možné, pokud s tím budou souhlasit v referendu lidé v Ústeckém kraji. To platí a k tomu se hlásím," prohlásil Mládek.

Schwarzenberg prý v diplomacii udělal řadu chyb

Poslanec již dříve prohlásil, že zahraniční politika šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga ohrožovala ekonomické zájmy České republiky. Pro HN vysvětlil, jaké důvody jej k tomuto výroku přiměly. „Karel Schwarzenberg neměl dobré vztahy s Ruskem a Čínou. V případě Ruska ty škody tak velké nebyly, byť je pravda, že tam snad nikdy jako ministr nebyl. Ale Rusko není tak centralizovaná země jako Čína, řada podnikatelů se tam chová stejně jako byznysmeni v západních zemích. Pokud nespáchají něco jako Chodorkovskij, tak jim v tom nikdo nebrání," vypráví Mládek.

V roce 2012 byl prý Mládek s hejtmany v Číně, kde vedli spoustu debat, a přišel na to, že hlavním problémem mezi Čínou a Západem nejsou lidská práva, ale jde o teritoriální integritu. „Číňané nám na neformálních schůzkách říkali, že to cítí úkorně a nespravedlivě. Že jsou jediná velmoc, jejíž teritoriální integrita je zpochybňována. Ani Rusku se třeba Čečna tolik nevyčítá. Jejich problém s dalajlamou není ten, že je to spirituální vůdce nebo symbol lidských práv. Pro ně je problém, že je představitel separatismu," tvrdí Mládek.

Jistou zásluhu ale Schwarzenbergovi Mládek neupřel, a to ve srovnání s Janem Fischerem. „Číňané jsou docela formální a potrpí si na protokol. Oproti Janu Fischerovi ale zlatý Karel Schwarzenberg, ten je aspoň konzistentní. Jan Fischer se sešel s čínskou delegací, nasliboval kdeco a vzápětí přijal v Hrzánském paláci dalajlamu. Kdyby s ním šel aspoň do hospody..." kroutí hlavou poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…