Mocenský propad Zimoly a jihočeské ČSSD? Vůbec ne, naznačují noviny

12.04.2017 10:32

Oblíbený jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) končí ve vedení kraje. Odchází kvůli kauze rekreačních domků na Lipně a neshodám v koalici, především s hnutím ANO. Deník Právo se ve svém dnešním vydání ptá, na jak dlouho se kritik vedení strany – jehož v minulosti předseda Bohuslav Sobotka nazval loutkou šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana – opravdu loučí.

Mocenský propad Zimoly a jihočeské ČSSD? Vůbec ne, naznačují noviny
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Poslední dny zcela zhatily možnosti Jiřího Zimoly převzít v případě prohry ve volbách vedení strany po Bohuslavu Sobotkovi. Zimola sice nikdy tyto své ambice nepotvrdil, kritici vedení strany jej považovali za spasitele. To je však v současné době minulostí. 

Sobotkovi oponenti rozhodně nejásají, samotné vedení strany však podle informací Práva Zimolova odchodu nelituje. Místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec však odmítá, že by za Zimolovým odchodem stály samy špičky sociální demokracie. „Vždyť my nemáme zájem na tom, abychom před parlamentními volbami měli problém,“ zmínil s tím, že tuto kauzu si musí vysvětlit v jižních Čechách. 

Zimola se však s vedením strany příliš nebavil, odmítal chodit na jednání grémia, píše Právo. Důvodem byl Sobotkův výrok na jeho adresu, kdy jej nazval loutkou Babiše a Zemana. „Jen se neví, koho víc,“ uvedl tehdy premiér. S Babišem měl přitom Zimola skutečně dobré vztahy, pomohl mu mimo jiné při sestavování krajské koalice po volbách či podpořil jeho návrh na zdanění církevních náhrad. 

Lídr jihočeské kandidátky ČSSD Stanislav Mrvka pro Právo dodal, že může jít pouze o dočasný ústup Zimoly. Ten se totiž, byť z posledního místa kandidátky, pokusí prorazit do Sněmovny. Navíc může být v primárkách posunut ještě výš. Zimola totiž i nadále zůstává krajským šéfem ČSSD, členem vyjednávacího týmu koalice či zastupitelem.

A není ani vyloučeno, že ČSSD bude opět ve vládnoucí koalici. I když se o sestavení koalice snaží i hnutí ANO, člen zastupitelstva za TOP 09 Josef Knot uvedl, že nabídka ČSSD vůči uskupení Pro jižní Čechy, jehož je topka součástí, je v současné době atraktivnější než od hnutí ANO. Mohla by tak vzniknou koalice právě z tohoto uskupení, ČSSD, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Sociální demokracie pak na post hejtmanky představuje Ivanu Stráskou, současnou vicehejtmanku kraje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…