Mocný muž ze zámoří nadiktoval Evropě, co s migrační krizí. Líbit se vám to nebude

12.04.2016 7:02

Podle amerického filantropa maďarského původu George Sorose by měla Evropa každoročně přijímat až půl milionu migrantů. Navrhuje také stanovení nových daní, které by podle jeho názoru pomohly pokrýt vzniklé náklady.

Mocný muž ze zámoří nadiktoval Evropě, co s migrační krizí. Líbit se vám to nebude
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Dohoda mezi Tureckem a Evropskou unií týkající se uprchlíků má podle Sorose čtyři základní nedostatky. „Tím prvním je fakt, že byla dojednána s Tureckem a EU jej naordinovala německá kancléřka Angela Merkelová. Druhým nedostatkem je ne zcela zajištěné financování. Chybou také je, že kvóty na přerozdělování uprchlíků nejsou pro jednotlivé členské země dobrovolné. V neposlední řadě také pro naplnění dohody nemá Řecko dostatečné kapacity,“ soudí Soros.

„V rámci komplexní azylové politiky pro evropský kontinent by mělo být stanoveno přijmout ročně 300 000 až 500 000 uprchlíků. Ti, kdo by nechtěli jít do předem určené lokality, by museli čekat déle než ti, kteří by s přidělenou zemí souhlasili,“ navrhuje Soros a tvrdí, že tato varianta by byla levnější a efektivnější než aktuální chaos. „K uvedení tohoto plánu do praxe by bylo zapotřebí 30 miliard eur ročně. To zahrnuje poskytnutí určitých finančních prostředků Turecku i dalším zemím v přední linii.“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Soros je přesvědčen, že Evropská unie by určitě byla schopna dát oněch 30 miliard eur ročně bez problémů dohromady. Poukazuje na to, že tato částka tvoří jen 0,25 % z celkového HDP všech 28 členských zemí EU a také pouze 0,5 % z celkových výdajů vlád těchto zemí. „K realizaci něčeho takového však chybí politická vůle. Zejména kvůli stanoveným fiskálním pravidlům. Dříve nebo později však budou muset být tyto peníze vybrány. Bez toho se migrační krizi nepodaří vyřešit,“ je přesvědčen Soros.

Soros apeluje na evropské politiky, aby v každém případě jednali bezodkladně. „Stejně jako v případě problémů s eurem, také řešení migrační krize vyžaduje rychlou reakci. Rozdíl je však v tom, že tady je třeba počítat vedle Řecka také s Tureckem a Jordánskem. Tyto země mají nárok na příjem určité finanční částky, kterou by nemusely vracet. Místo toho by měla samotná Evropská unie a její členské státy najít dostatečné zdroje, aby tak mohly být náklady vzniklé v důsledku migrační krize pokryty,“ míní Soros.

Konkrétně multimiliardář Soros navrhuje zřízení celounijní daně z přidané hodnoty. „Německý ministr financí Wolfgang Schäuble již ostatně hovořil o zvláštní dani na benzín. I když bude tento proces vedoucí k výběru nových daní během na dlouhou trať, měli by držitelé dluhopisů získat jistotu, že se jim vše vrátí. To je také důvod, proč musí Evropská unie garantovat stanovení nových daňových příjmů,“ uzavírá Soros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…