Moláček: Útoky na kavárnu a elity? Útoky na demokracii, jako Stalin

23.07.2020 7:51

Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Pullmann se rozhodl hájit Stalinovu hrůzovládu v Sovětském svazu s tím, že šlo o systém s jistými demokratickými aspekty. Jistěže nejde o liberální demokracii, ale jistý demokratický prvek prý ve stalinismu byl. Podle redaktora Deníku N Jana Moláčka v jistém smyslu uvažují v intencích Stalinova režimu, když na dnešním systému nenechávají nit suchou.

Moláček: Útoky na kavárnu a elity? Útoky na demokracii, jako Stalin
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Dělníci v továrnách dostali možnost odsuzovat inženýry a posílat je na smrt. Takže podle nich měl stalinismus 30. let jistý demokratický aspekt, v tom smyslu, že dával neelitám možnost útoku na elity, dělníkům na své inženýry,“ uvedl Pullmann v rozhovoru pro Echo24.cz.

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV Pullmann uvedl, že Stalinovo pojetí práce s lidem je v rozporu s dnešní liberální demokracií, která klade důraz na ochranu menšin a na dodržování zásad právního státu. Na Stalinismu ale podle něj opravdu musíme vidět to, že dělníci - lid - dostali právo kritizovat své inženýry. „Demokratický prvek spočívá v té participaci,“ zdůraznil Pullmann.

Redaktor Deníku N Jan Moláček nabídl na Pullmannova slova pohled, ve kterém rozlišoval liberální demokracii a čistou demokracii bez přívlastků. Stalin se jen tvářil, že staví systém s jistými na oko demokratickými prvky.

A lidé, kteří dnes útočí na demokracii, dělají totéž, co Stalin, který napřed získal kontrolu nad společností a pak nechával lid vydávat různé rezoluce požadující smrt svýc nadřízených.

„Vždyť i dnes jsou právě útoky ‚neelit na elity‘ tím, co je pro odpůrce liberální demokracie skutečným smyslem té demokracie, kterou prosazují. Elity jsou terčem všech populistů, ať už jim říkají ‚enemy of the people‘ nebo ‚pražská kavárna‘. Pokud někdo pochybuje, zda se našli lidé autenticky žádající za stalinismu ‚popravy zrádců‘, ať si zkusí odpovědět na otázku, zda by se takoví nenašli, kdyby za pár let stála před soudem, řekněme, jistá bývalá ombudsmanka. Vážně nenašli? Pokud si to někdo myslí, zřejmě nesleduje debaty na sociálních sítích,“ napsal Moláček na Facebooku.

Podle redaktora bychom měli myslet na to, že stalinský totalitní režim fungoval právě i proto, že se lidé zapojovali do dění, skutečně podepisovali rezoluce, účastnili se manifestací a tak podobně. Vycházeli i z představy, že to, co dělají, není úplně v pořádku, ale kdyby to nedělali oni, dělal by to někdo jiný a možná by byl ještě horlivější v naplňování teroru. A když takto přemýšlí nemalá část společnost, totalitní režim může fungovat.

„Pokud budeme totalitu zjednodušovat na něco, co je vždy seshora nebo zvenčí vnuceno vzdorující společnosti, pak mimo jiné také vyřadíme z provozu imunitní systém, který nás může ochránit před nástupem totality příští. Je totiž jisté, že pokud ta nedejbože přijde, tak nám ji nikdo nevnutí, ale přinese nám ji - minimálně zčásti - vůle většiny a zcela demokraticky odevzdané volební hlasy,“ varoval v závěru Moláček.

Jan Moláček poukazuje na nebezpečný aspekt nástupu totality

Jan Moláček poukazuje na nebezpečný aspekt nástupu totality

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…