Moravský Krumlov chce opravit zámek. Doufá v návrat Muchovy epopeje

10.03.2012 10:00

Moravský Krumlov na Znojemsku začne v létě opravovat zámek, odkud před několika měsíci památkáři odvezli plátna Alfonse Muchy. Krumlovští věří, že pokud upraví výstavní prostory, cyklus maleb Slovanská epopej se po pražské výstavě bude moci do moravského městečka vrátit. Peníze na opravu zámku shromažďují ve fondu "Moravský Krumlov 2022". Je v něm šest milionů korun, což na zahájení oprav stačí, uvedl v sobotní jihomoravské příloze deníku MF Dnes starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Moravský Krumlov chce opravit zámek. Doufá v návrat Muchovy epopeje
Foto: Petr Brož
Popisek: Národní galerie v Praze (Creative Commons CC-BY-SA)

Starosta popisuje, že je potřeba dát do pořádku výstavní prostory na základě podmínek památkářů. Musí se zajistit nová klimatizace, stabilní vlhkost v místnostech, vyměnit okna a opravit zámeckou věž, která je v „alarmujícím stavu“. Třetina věří, že je potřeba především opravy zahájit a "pak už příliv peněz nebude tak snadné utnout".

Muchův vnuk bude usilovat o vrácení pláten na Moravu, pokud v Praze nevznikne expozice

Svinutá Muchova plátna jsou nyní v pražském depozitáři. Galerie hlavního města Prahy chystá dvouletou výstavu ve Veletržním paláci. Na její přípravě se podílí i malířův vnuk John Mucha. ČTK však v únoru řekl, že osobně s výstavními prostorami příliš spokojen není. Jsou podle něj nadmíru osvětlené, problematické je také vytápění.

Situace v Moravském Krumlově, kde odvozu pláten předcházely protesty místních, je mu líto. "My všichni máme vůči Krumlovu ohromný dluh," uvedl. Připomněl zásluhy města při obnově děl a péči o ně. Pokud se v Praze na Hlavním nádraží nepodaří zřídit pro plátna stálou expozici, je Mucha připraven usilovat o vrácení děl na Moravu. Podmínkou však podle něj musí být rekonstrukce výstavních síní krumlovského zámku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…