Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním, rýpl si v ČT Herman do Hradu. A hned přilétla reakce

21.10.2016 22:46

Mezi ministrem kultury Danielem Hermanem a mluvčím prezidenta republiky Miloše Zemana Jiřím Ovčáčkem se během pátku strhla pořádná mela. Dá se říci, že pokračuje slovní kanonáda kvůli dalajlámovi, ale nabrala podstatně vyšší obrátky. Došlo totiž na udělení, resp. neudělení státního vyznamenání strýci Daniela Hermana Jiřímu Bradymu, muži, který přežil holocaust. V pátečních Událostech, komentářích ČT se ministr Herman ke kauze ještě jednou vyjádřil.

Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním, rýpl si v ČT Herman do Hradu. A hned přilétla reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Teď řeknu poprvé, že mi toto řekl přímo pan prezident na slovenském velvyslanectví před svědky. Panu prezidentovi velmi záleželo na tom, abych se s Jeho Svatostí nesetkal,“ prozradil člen vlády.

To, že se ho prezident Zeman chystal ocenit, se dozvěděl přímo od strýce, který svému synovci prozradil, že mu z Hradu volali, zdali by mohl být tak hodný a přesunout se z Kanady do Česka. Slavnému muži je 88 let. „Víte, já si teď dovolím říci něco méně korektního. Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním,“ řekl Herman.

Uznává, že prezident má plné právo udělit, či neudělit vyznamenání, takže nechce počínání Miloše Zemana komentovat. Každý občan si ostatně může udělat sám představu o tom, jak se prezident chová.  

Obratem smetl ze stolu kritická slova hradního mluvčího Ovčáčka, který zaútočil na Hermana, že znevažuje státní svátek „Já nebudu komentovat vyjádření nižšího státního úředníka, kterého nikdo nevolí,“ zaznělo jasně z úst člena vlády.

Moderátor Daniel Takáč prozradil, že do diskuse byl pozván také někdo z Hradu, ale Jiří Ovčáček to odmítl. Místo cesty do studia se vyjádřil na sociální síti Twitter. „Pan Jiří Brady si jistojistě zaslouží za svůj životní příběh úctu. Rozhodně si nezaslouží, aby byl zneužíván min. Hermanem pro boj s Hradem,“ vyjádřil se hradní mluvčí. 

Herman také důrazně odmítl zprávu, kterou přinesl server ParlamentníListy.cz, že ministr Herman údajně mohl přislíbit, že se s dalajlámou nesejde, pokud jeho strýc dostane státní vyznamenání. Ministra tato zpráva pobouřila. „Kdo mě zná, ví, že bych to nikdy neudělal,“ vyjádřil se zcela jasně.

Nevěřícně kroutil hlavou nad tím, že by schůzkou s osmdesátiletým duchovním ohrozil tak velkou zemi, jako je Čína. A pokud to snad může ohrozit česko-čínské vztahy, tak tyto vztahy podle Hermana stojí na velmi vratkých nohou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…