Mrtví, hlad, spadlé letadlo - za to všechno může Putin. Rázný televizní výstup Heleny Langšádlové

15.08.2014 23:09

V úvodu pátečních Událostí, komentářů moskevský zpravodaj České televize Miroslav Karas shrnul nejnovější informace z dění okolo humanitárního konvoje, který na východní Ukrajinu vyslalo Rusko. A také o údajném průniku ruské vojenské techniky na ukrajinské území v noci ze čtvrtka na pátek, o kterém informoval britský list The Guardian a který později potvrdil ukrajinský prezident Porošenko.

Mrtví, hlad, spadlé letadlo - za to všechno může Putin. Rázný televizní výstup Heleny Langšádlové
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Karas zmínil, že jeden z nejvyšších představitelů ruského ministerstva obrany odmítl, že by k nějakému průniku ruské vojenské techniky na ukrajinské území došlo, a označil to za pohádky. Zmíněný generál sice přiznal, že Rusko má u hranice speciální jednotky, ale jen pro ochranu obyvatel před údajnými vpády ukrajinských vojáků.

V pátek večer ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž vyjádřilo obavy o bezpečnost konvoje. V Luhansku prý totiž byli zatčeni sabotéři, kteří snad měli ruský humanitární konvoj nějakým způsobem sabotovat. Rusko tak trvá na tom, aby Ukrajina bezpečnost konvoje zajistila .

Putinův projev dostaly i ruské televize beze zvuku

Karas se ještě vrátil ke čtvrtečnímu projevu ruského prezidenta, který pronesl na Krymu. Zpravodaj poukázal na to, že na natáčení Putinova projevu byla připuštěna jen část televizí. A i ruským televizním stanicím byl zpočátku dodán beze zvuku.

Při této příležitosti vzpomněl na Putinovo vystoupení před invazí na Krym. Tehdy také ruský prezident dlouho uváděl, že na Krymu žádní vojáci nejsou. A později jim uděloval vojenské řády. I nyní se tak podle Karase projevuje nepředvídatelnost Vladimira Putina. Vyslání kolony vojenských vozidel na ukrajinské území je podle něj vlaštovkou, která má otestovat reakci světového mínění. Podobně se prý Rusko chovalo před invazí na Krym, kdy na ukrajinské území vstupovaly skupinky kozáků nebo neoznačených mužů v zelených uniformách. Když se nesetkaly s prakticky žádným odporem z ukrajinské strany, následovalo na Krymu nasazení ruských vojáků.

Putin v sobě nezapře tajného agenta

Po vstupu ruského zpravodaje následovala diskuse k tématu, které se zúčastnily dvě političky. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Podle Langšádlové v sobě Putin nezapře důstojníka tajných služeb, vysláním humanitárního konvoje a vysláním vojenské techniky na ukrajinské území se prý snaží ještě více konflikt na Ukrajině eskalovat.

Konečná naopak za eskalaci považuje to, že se nechávají na východě Ukrajiny lidé bez pomoci. „Proč Ukrajina sama neposlala humanitární konvoj, jsou tam ženy, děti bez jídla,“ upozornila komunistická politička.

Klíč k ukončení konfliktu ve svých rukou podle Langšádlové drží Putin. Za pád malajsijského letadla prý nese zodpovědnost také Putin. S tím ale Konečná nesouhlasila. „Čeští politici jsou papežštější než papež,“ řekla k tvrzení Langšádlové s tím, že zjistit příčiny pádu letadla bychom měli nechat na nezávislé komisi. Klíč k řešení ukrajinské krize vidí v tom, že o ní budou jednat všechny zúčastněné strany, tedy Ukrajina, Rusko, separatisté a EU.

Politický geograf: Konflikt může ukončit Putin

Závěrem se k tématu vyjádřil politický geograf Martin Riegl z FSV Univerzity Karlovy. Také podle něj drží klíč k řešení Vladimir Putin. Nikým neuznané republiky vyhlášené v Luhansku a Doněcku označil za „banditské entity“, které terorizují obyvatelstvo a které jeho podporu nemají.

Upozornil, že ve vedení těchto republik jsou ruští občané. To, že nyní v mnoha případech rezignovali, možná ukazuje na to, že se Rusko snaží z celého konfliktu vycouvat.

Vyslání humanitárního konvoje z Ruska na východní Ukrajinu je prý hra, která má za cíl Putinovi získat sympatie na východě Ukrajiny.

Putinův čtvrteční projev pronesený na Krymu podle Riegla primárně cílil na domácí publikum. Pasáž projevu, která zmiňovala, že evropští státníci nejsou s protiruskými sankcemi spokojeni, prý sázela na trojské koně Ruska v EU, za něž Riegel označil Kypr a Maďarsko a částečně i Slovensko, když připomněl, jak se slovenský premiér vymezil vůči protiruským sankcím EU. Podle Riegela se tak Putin snaží jednotu EU rozklížit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…