Musíme začít jednat přímo s Moskvou, řekla ,,ministryně zahraničí" EU Mogheriniová

29.12.2014 13:11

Vysoká reprezentantka EU pro zahraniční politiku a bezpečnost Federica Mogheriniová v rozhovoru pro italský deník La Republica z 27. prosince uvedla, že je nutné v rámci strategické diskuze začít projednávat vztahy EU s Ruskem.

Musíme začít jednat přímo s Moskvou, řekla ,,ministryně zahraničí" EU Mogheriniová
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

„Musíme začít mluvit přímo a dát na stůl všechny otázky, na které se v Evropě ptají,“ uvedla s tím, že EU stojí před řešením hned několika krizí: kromě té na Ukrajině uvedla také Libyi a Sýrii. Hlavním problémem je tu podle Mogheriniové otázka, jak vyjít z ukrajinské krize. „Dokonce v Kyjevě se ptají, jak ukončit tento konflikt. Současná situace je pro Rusko složitá: v jeho zájmu je skutečně jednat tak, aby skončil. A současně víme, že Rusko hraje významnou roli nejenom na Ukrajině, ale také v Sýrii, Íránu, na Blízkém východě, v Libyi. Tím pádem na jedné straně musíme upevnit naší podporu Ukrajině, kde může ekonomická situace být brzy velmi těžká. Na druhou stranu ale musíme začít přímo jednat s Moskvou o našich vzájemných vztazích a o roli, kterou Rusko může sehrát v dalších scénářích krize.“

Mogheriniová také v rozhovoru uvedla, že neexistuje dvojí politika Západu vůči Rusku: měkčí politika EU a tvrdší politika USA, ale že mezi oběma panuje v zásadě shoda. „Poslední údaje ukazují na to, že mezi Ruskem a Evropou se objem výměny zboží zkracuje a s USA roste. Často hovořím s Kerrym a máme společný pohled na Ukrajinu. Podobné názory se týkají také dalších zemí od Kanady až k Japonsku. A všichni chtějí skoncovat s konfrontační logikou.“

Zdroj zprávy najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …