Musíme zatočit s šedými eminencemi, rozohnil se Nečas

04.11.2012 11:30

Podle premiéra a nynějšího šéfa ODS se musí nejdříve strana odstřihnout od šedých eminencí a více naslouchat lidem. Během svého nominačního projevu na post předsedy připomněl, že strana měla v jednu dobu jen 38 poslanců, nepřežije ale ztrátu starostů a komunálních zastupitelů.

Musíme zatočit s šedými eminencemi, rozohnil se Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Nejenom já, ale i většina řečníků se shodovali v tom, že základním problémem je ztráta důvěry," řekl s tím, že je to problém, který je dlouhodobý. Podle Nečase je to problém závažný, ale řešitelný. "Musím odmítnout apokalyptické vize, přirovnání k Titaniku a podobně, odmítám nihilismus," dodal s tím, že ve svou stranu věří a věří více než dvaceti tisícům členů. "Když ODS přežila Mirka Topolánka, přežije i Petra Nečase," rýpl si do svého předchůdce.

"Kdybych nevěřil ve vás a voliče, tak bych tu nestál," dodal. Hlavním cílem strany má být podle něho motivace voličů. "Ti lidé nezmizeli, ale zůstali doma. Musíme je přesvědčit. Levice pouze čeká na naše chyby," vyjádřil se k momentální přesile sociálních demokratů a komunistů. "Beru kritiku, která se na moji hlavu snesla. Podle mě ale není potřeba měnit program," je přesvědčen premiér. "Nemusíme se za něho stydět, musíme ale změnit styl komunikace a naše chování," zpytoval svědomí. "Čekají nás těžké časy, pot a slzy," parafrázoval Winstona Churchilla.

Konec šedých eminencí

Roztrhaná koaliční smlouva by rozhodně nepřinesla nic dobrého. "Kdo si to myslí, je naivní a naivita nepatří na vrcholná místa politiky," je přesvědčený šéf ODS. "Vláda České republiky řekne pod mým vedením i NE bankovní unii. Musíme se naučit říkat ne. Musíme se zaručit, aby nebyli zadlužení naši vnuci, další generace," řekl. Podle něj není lepší test toho, jestli jsou dobrými politiky, než je volič sám. "Nesmíme dát prostor lidem, kteří rozhodují jako šedé eminence," podle Nečase tak musí strana dávat větší pozor na to, kdo kandiduje na vysoká místa.

"Je bezva mít důvěru spolustraníků, ale důležitá je hlavně podpora voličů. Kdybych se stal znovu předsedou, chtěl bych, aby se stanovy takto upravily," dodal. ODS musí mít podle premiéra vysoké standardy. "Musíme mít schopného manažera, který by se o stranu 24 hodin denně po celý rok staral," kromě něho je ale potřeba především zlepšit komunikaci uvnitř strany. Současný předseda se také vyjádřil k prezidentské volbě, kde má ODS svého koně, Přemysla Sobotku.

Bez poslanců strana přežije, bez starostů ne

"Není čas na přešlapování, naplno běží prezidentská kampaň. Chci tady všechny požádat, aby vyjádřili podporu Sobotkovi." Podle šéfa strany je to člověk s pevnými, pravicovými názory: "On si rozhodně nezaslouží okopávání kotníků. Potřebuje podporu nás všech." Podle Nečase ODS přežije, když bude mít méně poslanců: "Pamatuju, kdy nás bylo 38. Ale my jsem to zvládli." Co nepřežije je to, když přijde o starosty a členy komunálních zastupitelstvech. "To bude ta rána pro stranu," dodal  s tím, že na to by se jako znovu zvolený předseda zaměřil. 

"Na tomto kongresu nevolíme hezké a sympatické lidi, kteří budou na volebních plakátech. Teď volíme krizový management," vyložil šéf ODS karty na stůl. Podle něj je také důležité, aby lidi, kteří kandidují, s tím počítají. "Lidi by měli mít pocit, že s námi nemusejí mít strach o svou budoucnost, že jako strana si všímáme lidí, jejich situace a možností," podle svých slov chce stranu spojovat, o což by se jako předseda primárně zasazoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…