Můžeme cestovat. Ale třeba drogy... O 17. listopadu trochu jinak. Na Českém rozhlase

20.11.2019 13:08

Komentátor Českého rozhlasu Ivan Hoffman se při třicátém výročí událostí Listopadu 1989 zamyslel nad tím, že každá společenská změna má vítěze, ale i poražené. A že musíme respektovat obě strany.

Můžeme cestovat. Ale třeba drogy... O 17. listopadu trochu jinak. Na Českém rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Hoffman, novinář, autor pravidelných komentářů Deníku, rozhlasový komentátor

Jedním z důvodů je i to, že ve chvíli spontánního vzepětí obvykle nemáme představu, co bude dál. A také to, že první generace revolucionářů je obvykle rychle vystřídána jinými lidmi a „kontrarevolucí“.

U nás byla podle Hoffmana sametová nejen revoluce, ale i následná „kontrarevoluce“, což bylo obrovské štěstí. Hoffmanovi se také líbí, že se při výročích Listopadu vrací tehdejší družná atmosféra.

Musíme ale respektovat i ty, kteří v Listopadu neslaví. A to, že důvodem ke zklamání může být i pouhý pocit, že mám méně, než jsem mohl mít.

Obecně podle něj lidé konzervativně netouží po revolucích, spíše vždy chtějí vylepšit existující systém. Tak uvažovali v roce 1968, i v roce 1989. Tehdy ale došlo k zásadní změně společnosti. „problematický kolektivismus nahradil docela bezohledný individualismus,“ vzpomíná Ivan Hoffman.

Ten připomíná, že na vše se dá koukat z obou stran. I to zrušení hranic, fantastická věc, mělo své důsledky například v šíření drog, nebo v úniku mozků z ČR.

„Důsledkem změny proto není jen společné vítězství, ale i spousta poražených. A těch je potřeba si všimnout a stále o nich vědět. Protože tady žijeme všichni spolu a nějak spolu musíme vyjít,“ zakončil Ivan Hoffman svůj vzkaz posluchačům Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…