My pracujeme pro lidi, konstatoval 1. místopředseda komunistů. S ČSSD je to prý horší

16.05.2016 22:32

Politolog Petr Sokol a komentátor Hospodářských novin Václav Dolejší v pondělních Událostech, komentářích České televize zhodnotili víkendový sjezd komunistů. Pánové se shodli na tom, že to nejvíce jiskřilo při volbě předsedy, ale jinak komunisté zůstávají stranou nostalgie, která adoruje autoritativní režim. První místopředseda KSČM Petr Šimůnek však s tímto hodnocením ani trochu nesouhlasil.

My pracujeme pro lidi, konstatoval 1. místopředseda komunistů. S ČSSD je to prý horší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip hlasuje

„Ta strana se někam posunula. Všichni jsme řekli vějíř názorů od leva doprava, ale všichni stojíme kolem předsedy a všem nám jde o jeden cíl, o sociálně spravedlivější společnost,“ konstatoval Šimůnek hned na úvod. Komunisté ale musejí být kritičtí. „Pro KSČM jsou zásadní otázky války a míru a dnešní situace ukazuje, že je to téma zásadní. Přes naše území jezdí americké konvoje,“ varoval Šimůnek s tím, že NATO se stále přibližuje k hranicím Ruska.

Komunista věří, že na levé straně politického spektra získá strana spojence mezi zelenými a Piráty, tedy moderní levicí. Spojencem může být i sociální demokracie, ale podle Šimůnka se to může stát jen tehdy, pokud bude tato strana pracovat pro lidi stejně důrazně jako komunisté. ČSSD to však podle jeho názoru ne vždy dělá.

Sokol a Dolejší jsou však toho názoru, že se tato strana v podstatě nemění. Vede pouze spor o to, jak hájit předlistopadový totalitní a autoritativní režim. Dolejší doplnil, že se komunisté sice dnes dovolávají nové levice, ale průměrný věk člena strany se pohybuje kolem sedmdesáti let.

„Já bych se spíš obával spolupráce pana Babiše s KSČM, protože on tu při posledních volbách dokázal prolomit odpor proti předchozímu režimu. Babiš získal 18 procent hlasů ve volbách, ačkoli byl prominentem komunistického režimu,“ připomněl komentátor HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…