My to říkáme už dávno, a teď to přiznali Sobotka s dalšími premiéry, zní z ODS a TOP 09

04.09.2015 21:26

Opatření ohledně běženců, které dnes přijali v prohlášení na pražském summitu předsedové vlád visegrádské skupiny, prosazujeme dlouhodobě, zní z opozičních TOP 09 a ODS. Podle KSČM prohlášení přichází pozdě. Komunisté ale oceňují, že se zabývá i příčinami nynější migrační krize. Vyjádření představitelů vládních ANO a lidovců se ČTK zatím nepodařilo získat.

My to říkáme už dávno, a teď to přiznali Sobotka s dalšími premiéry, zní z ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

"Odmítnutí kvót, efektivní kontrola vnějších hranic, dodržování již platných pravidel či zřízení takzvaných hotspotů jsou opatření, po kterých voláme již od ledna tohoto roku a vláda má v tomto směru naši podporu," řekl ČTK místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Je podle něho škoda, že kabinet s těmito návrhy nepřišel dřív a dosud se pro ně nesnažil získat širší podporu v Evropské unii. "V prohlášení mi chybí výzva k odmítnutí všech forem xenofobie a rasismu, které se ve všech zemích V4 v souvislosti s imigrační krizí objevují," uvedl Ženíšek.

Nesdílí taky názor, že takzvaný Islámský stát lze porazit diplomatickou cestou. "Chybí mi větší odhodlání," dodal místopředseda TOP 09.

"Jedná se o dobrý základ, jsou zde věci, které dlouhodobě prosazuji," řekl ČTK k prohlášení premiérů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska předseda ODS Petr Fiala. Zmínil navýšení rozvojové pomoci, ochranu schengenských hranic, postih pašeráků nebo zpřísnění trestů za převaděčství. Návrhy předsedů vlád V4 jsou ale podle Fialy málo konkrétní, neřekli třeba, o kolik by chtěli rozvojovou pomoc zvýšit nebo jak by lépe ochránili vnější unijní hranice. "Vítám jednoznačné odmítnutí (povinných) kvót (pro přerozdělení uprchlíků)," dodal Fiala.

"Prohlášení přichází pozdě, ale pozitivní je, že se zabývá také příčinami, nejen důsledky," řekl ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté už dopoledne kritizovali Evropskou komisi za to, že podle nich neučinila nic k řešení současné migrační krize a zmohla se jen na snahu o přerozdělení uprchlíků. Filip doufá v to, že na mimořádném evropském summitu členské státy odmítnou nové stanovisko předsedy komise Jeana-Claudea Junckera. "Vůbec neodpovídá vážnosti situace a svědčí o tom, že komise se ukázala jako nekompetentní," zdůraznil Filip.

Komise chce příští týden navrhnout, aby ostatní unijní státy převzaly dalších 120.000 uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska. Nový počet by měl doplnit stále platný jarní návrh na přerozdělení 40.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Komise by tedy nyní chtěla podle určitých kvót uvnitř EU přemístit 160.000 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…