Mynářovo majetkové přiznání opět na scéně. Úředníci znovu řeší, co a komu má vlastně podávat

26.07.2015 10:31

Úředníci z Uherského Hradiště opět prověřují hradního kancléře Vratislava Mynáře, v tomto roce již podruhé. Letos na jaře to bylo kvůli jeho majetkovému přiznání za rok 2013, nově prověřují Mynářův majetek za loňský rok. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Mynářovo majetkové přiznání opět na scéně. Úředníci znovu řeší, co a komu má vlastně podávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Podobně jako letos na jaře se uherskohradišťští úředníci začali zabývat tím, zda vedoucí kanceláře prezidenta Miloše Zemana odevzdal oznámení o majetku. Pokud by zjistili, že spáchal přestupek, mohl by dostat až padesátitisícovou pokutu. Server vysvětlil, že úředníci z Uherského Hradiště se kauzou zabývají kvůli tomu, že Mynář má v tomto okrese trvalé bydliště, a to v obci Osvětimany.

„Potvrzuji, že správní orgán obdržel nový podnět k prošetření a bude jej řešit ve lhůtě stanovené zákonem,“ řekl serveru mluvčí Uherského Hradiště Jan Pášma.

Podnět vzešel od pražské advokátky

Podnět podala pražská advokátka Petra Bielinová, která dvakrát – podle zákona o střetu zájmů a podle zákona o svobodném přístupu k informacím – žádala Hrad, aby jí dal Mynářovo majetkové přiznání za rok 2014. Jenže na Hradě Bielinovou opakovaně odmítli, neuspěla ani redakce serveru.

Kancléř Mynář Českému rozhlasu na konci června řekl, že své majetkové přiznání za loňský rok předal legislativnímu odboru, stejně jako majetkové přiznání za rok 2013. Veřejnosti ho ale poskytnout nechce.

Poslankyně ať raději změní zákon

Mynář opakovaně prohlásil, že v současné době mu zákon neříká, kam má jako kancléř prezidenta republiky majetkové přiznání dát. Nepředal ho ani letos na jaře pracovníkům v Uherském Hradišti. Těm pouze řekl, že oznámení odevzdal, a úředníci řízení s Mynářem následně zastavili a žádnou pokutu mu nedali. Majetkové přiznání dal Mynář nakonec až poslankyni TOP 09 Věře Kovářové, která ho kritizovala ve Sněmovně během návštěvy Miloše Zemana. Mynář na kritiku poslankyně reagoval slovy, aby raději změnila zákon, protože nyní není jasné, komu má tento dokument dát.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…